Juholt läckte hemliga uppgifter om kungen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Håkan Juholt läckte efter ett par glas vin under en middag med svenska kulturkändisar hemliga uppgifter om kungens agerande på utrikesnämnden, skriver författaren Daniel Suhonen.
Foto: Patrik C Österberg/All Over Pre
Kungen ska, enligt Juholt, ha ""förvirrat sig i resonemangen och gjort bort sig".
Foto: Patrick Degerman

Håkan Juholt läckte efter ett par glas vin under en middag med svenska kulturkändisar hemliga uppgifter om hur kungen, enligt hans uppfattning, gjort bort sig på utrikesnämnden.

Det uppger författaren Daniel Suhonen i sin bok om Juholt.

- Han tycktes njuta av situationen och att han och Bildt hånat kungen, skriver Suhonen.

Utrikesnämnden leds av kungen och har som uppgift att förankra regeringens utrikespolitik i riksdagen. Det som sägs på utrikesnämnden läcker normalt inte ut.

Men efter att Håkan Juholt representerat Socialdemokraterna bröts den traditionen. I boken om Juholt, som Expressen tagit del av, uppger författaren Daniel Suhonen att Juholt begick misstaget under en middag med kulturarbetare som bjudits in till S-högkvarteret på Sveavägen 68.

Efter ett "par glas rödvin" ska Juholt plötsligt ha dragit en anekdot om kungen för kulturkändisarna.

Juholt: Kungen gjorde bort sig

Han berättade om att kungen "förvirrat sig i resonemangen och gjort bort sig" och att han och dåvarande utrikesministern Carl Bildt tvingat bita sig i kinden för att inte skratta. Enligt Suhonen njöt Juholt av att berätta för kulturarbetarna att han och Bildt "hånat" kungen.

Enligt Suhonen, som var med på middagen och var en Juholts rådgivare, gick "ett kallras" genom rummet. Han konstaterar att utrikesnämndens möten är hemligstämplade och att Juholts uttalande eventuellt var straffbart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.