Juholt i ekonomisk konflikt med partiet

Håkan Juholt vill inte betala advokaträkningen, vilket gör att Socialdemokraterna beslutat att dra beloppet från avgångsvederlaget. Foto: Tomas Säljen/Eps

Socialdemokraterna har hamnat i en ekonomisk tvist med Håkan Juholt, erfar Expressen.

Partikansliet anser att han själv ska betala en advokaträkning på omkring 100 000 kronor - men förre S-ledaren vill inte.

Därför har partiet beslutat att dra beloppet från hans avgångsvederlag.

Juholts uppgång och fall

Vald – med ett rungande ja

Den 25 mars 2011 valdes Håkan Juholt till ny partiledare med ett rungande ja. Till tonerna av Elvis Presley steg han fram och gjorde ett kort framträdande: ”We won’t back down”.

Skandal 1: Särbon bedrägeridömd

Första krisen kom redan efter tre dagar när Di.se publicerade uppgiften att hans särbo Åsa Lindgren var dömd för bedrägeri efter att ha lurat sin förra arbetsgivare Fritidsresor på 45 908 kronor. Debatten var i gång: Varför hade Juholt inte berättat det för valberedningen? Och skulle han egentligen belastas för något som hans särbo gjort tidigare?

Skandal 2: Hyresaffären

Men det hårdaste slaget för Håkan Juholt blev hyresaffären. Aftonbladet avslöjade i augusti förra året att han tagit ut full ersättning för hyreslägenheten i Västertorp, trots att han delade den med sin sambo. Fler avslöjanden om slarv med kvitton och liknande följde.

Meddelar sin avgång

Den 21 januari i år tog det slut. Håkan Juholts avgång var välregisserad och skedde bland hemma-publiken där han har sitt starkaste stöd. På ett köpcentrum i Oskarshamn meddelade Juholt sin avgång, till publikens burop.

Faktafel i förra S-ledarens nya bok

I torsdags släppte journalisten Fredrik Loberg en bok om Håkan Juholt, där den förra S-ledaren med egna ord får beskriva hur han uppfattade allt som hände under alla stormiga dagar i partitoppen.

I boken skyller Håkan Juholt sitt fall delvis på förra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin (bilden) och den tidigare S-toppen Sven-Erik Österberg. Han ger också partisekreteraren Carin Jämtin en känga.

Boken innehåller också flera faktafel. Bland annat står det att Expressen skrev "redan dagen efter att han blivit vald..." att Juholts sambo gjort sig skyldig till ett allvarligt brott. Det var Dagens Industris nätupplaga som skrev det först - och det var flera dagar efter att Juholt blev vald som partiordförande.

Enligt boken tycker Håkan Juholt att Expressens artikel om barsnacket i Turkiet "byggde bara på lögner" och var "inte i närheten av att vara sant". Men Juholt har tidigare till Expressen medgivit flera delar av det som stod i artikeln.

- Det har jag sagt, erkände han till exempel om ett påstått uttalande om Reinfeldt.

När Juholts hyresaffär briserade i oktober 2011 lovade han att betala tillbaka till riksdagen de pengar han själv sa att han inte borde ha tagit emot så fort som möjligt.

– Får jag fram en summa i dag så sätts de pengarna in i samma ögonblick, bara jag får ett kontonummer, sade han på en presskonferens på partihögkvarteret på Sveavägen 68 då.

Bekräftar uppdrag

Nu har Håkan Juholt, enligt uppgift till Expressen, fått en ny skuld på halsen - men denna gång från sitt eget partikansli.

Expressen kan i dag avslöja att Juholt ville stämma Expressen och Aftonbladet för förtal under sin tid som parti­ledare.

När det stormade som värst kring bostads­ersättningen och kvittogranskningen bestämde sig Håkan Juholt för att vända sig till sin advokat, Hans Strandberg, för att be honom undersöka möjligheten att stämma tidningarna för förtal. Strandberg är en av Sveriges mer namnkunniga advokater och ofta anlitad av näringslivet.

Juholt, som tjänade 144 000 kronor i månaden som parti­ledare, gick först till partikansliet och presenterade sin idé - men fick enligt vad Expressen erfar nej. Då skred Juholt till verket ändå och anlitade advokat Strandberg.

Hans Strandberg bekräftar vad uppdraget gick ut på:

– Jag har haft uppdrag att biträda Håkan, jag har haft uppdrag att titta på om tidningarna har gått för långt, säger Strandberg.

Vad menar du med att kolla på om tidningarna "gått för långt"?

– Att utreda om tidningar har gjort sig skyldiga till brott genom de skriverier som hade varit.

Så du skulle undersöka om det fanns grund för stämning för förtal?

– Ja, det kan man säga, skadeståndsgrundande eller vad det kan ha varit i så fall. Det här skadade ju partiet och Håkan Juholt.

Vad kom du fram till?

– Det har jag redovisat till klienten, det kan jag inte redovisa till dig.

Omkring 100 000 kronor

Advokatens arbete avslutades i december i fjol och Strandbergs slutsats var, erfar Expressen, att det inte fanns någon grund för stämning.

Men konsultationen var inte gratis. Snart kom räkningen från advokaten, enligt vad Expressen erfar på omkring 100 000 kronor.

Enligt uppgifter till Expressen kunde eller ville Juholt inte betala fakturan och han gick tillbaka till partikansliet med räkningen. Men där sa partiet nej igen. Tvisten om betalningen har inte lösts, båda parter har stått på sig.

Partikansliet återkom med beskedet till Juholt att man kunde betala fakturan till advokat­byrån, men då skulle man dra av motsvarande belopp från Juholts fallskärm, uppger en person med kännedom om fallet.

Och där står parterna fortfarande: Räkningen är nu, enligt uppgifterna, betald, och beslutet att dra beloppet från avgångs­vederlaget står fast.

Kommenterar inte

När Expressen pratar med Socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström om turerna kring advokatfakturan vill han varken bekräfta eller dementera:

– Vi kommenterar inte den här typen av uppgifter överhuvudtaget när det rör personer som varit eller är förtroendevalda eller anställda. I den mån det förekommer vill vi hålla det mellan de individerna och partiet.

Inte heller advokat Hans Strandberg vill prata om fakturan.

Har du fått betalt?

– Jag kan inte kommentera något mer än det jag säger, att jag hade de här uppdragen, säger han.

Expressen har vid ett flertal tillfällen sökt Håkan Juholt, men han har inte gått att nå.