Håkan Juholt väljer att bemöta Thomas Östros - med kärlek. Statsvetaren Ulf Bjereld tror att det är klokt agerande av S-ledaren. "Det är strategiskt", säger Bjereld. Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Håkan Juholt väljer att bemöta Thomas Östros - med kärlek. Statsvetaren Ulf Bjereld tror att det är klokt agerande av S-ledaren. "Det är strategiskt", säger Bjereld. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Juholt hyllar Östros: Det är strategiskt

Publicerad
Uppdaterad
Thomas Östros ville inte uttala sitt förtroende för Håkan Juholt i "Agenda", men S-ledaren valde att möta kritiken med kärlek.
Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, tror att det handlar om taktik.
- Det är strategiskt agerande som jag i det här avseendet tror är klokt, säger Ulf Bjereld till Expressen.se.
Thomas Östros petades av Håkan Juholt när han tillträdde som partiledare för Socialdemokraterna tidigare i år.
Östros har hållit en låg profil sedan dess, men i söndags var han med i "Agenda" i SVT där han gav sin syn på krisen hans parti går igenom.
Thomas Östros vägrade då att uttala sitt stöd för Håkan Juholt, och sa bara att han väljer att lita på verkställande utskottet som gett partiledaren sitt stöd.
När Expressen i går måndag frågade Håkan Juholt om utspelet så svarade han genom att hylla Östros och säga att han kan tänka sig att ge honom en betydelsefull plats.
– Absolut, självklart. Vi har en sådan dialog.
Vilket sakpolitiskt område skulle det handla om?
Thomas Östros. Foto: Roger Vikström– Thomas Östros är den mest erfarna, kompetente och bredaste av våra företrädare. Thomas är väldigt duktig inom alla områden, sa Håkan Juholt.

Strategiskt agerande

Den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld tror att Håkan Juholt gör rätt i att inte gå i polemik med Östros, oavsett vad han tycker om framträdandet i "Agenda".
– Det är strategiskt agerande som jag i det här avseendet tror är klokt, säger Ulf Bjereld till Expressen.se.

Tung ryggsäck

Om Håkan Juholt hamnade i ett offentligt bråk med Östros skulle det ytterligare skymma sakpolitiken, menar Bjereld.
– Oavsett var han tycker om Östros har han bara att vinna på att tona ner kritiken, säger Bjereld.

Tycker du att han borde få en tung position igen?

Ulf Bjereld. – Han är en oerhörd kraft som behövs, men han har ett tungt ansvar för valnederlagen 2006 och 2010. Det är en ryggsäck som är tung att bära även för Östros, säger Ulf Bjereld.

Tidigare minister

Thomas Östros har tidigare näringsminister och ekonomiskpolitisk talesman för Socialdemokraterna.
Han är nu riksdagsman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag