Håkan Juholt. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Håkan Juholt.  Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Juholt hotar att bojkotta SVT

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna kommer vägra att delta i SVT-debatter om kanalen fortsätter ställa partiet på samma sida av studion som Sverigedemokraterna.
Det sa Håkan Juholt under ett medlemsmöte i Stockholm i går, rapporterar Sveriges Radio.
- Och om inte SVT ändrar sig så går partiledardebatterna över till TV4. De tror att man ska komma så fort de knäpper med fingrarna, så är det inte alls. Jag ställer inte upp på det. Behandlar de inte Socialdemokraterna med respekt kan de köra programmen utan oss, sa Håkan Juholt, enligt kanalen.
Socialdemokraterna har fått kritik för att ha bojkottat den nyliga partiledardebatten i SVT:s Agenda. Men partiledaren Håkan Juholt försvarar beslutet, rapporterar Sveriges Radio.
Han förklarade under ett medlemsmöte i går att Socialdemokraterna inte kunde ställa upp på SVT:s önskemål om att ställa partiet på samma sida av studion som Sverigedemokraterna, enligt radiokanalen.
– Hade vi gjort det nu, hade vi tvingats göra det ända fram till nästa val, sa han, uppger SR.
Och enligt Juholt är nu Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och också Miljöpartiet överens om att inte gemensamt ställa sig på samma sida i studion som Sverigedemokraterna vid kommande TV-debatter.
- Och om inte SVT ändrar sig så går partiledardebatterna över till TV4. De tror att man ska komma så fort de knäpper med fingrarna, så är det inte alls. Jag ställer inte upp på det. Behandlar de inte Socialdemokraterna med respekt kan de köra programmen utan oss, sa Håkan Juholt, rapporterar SR.

Svalt bemötande från SVT

sin hemsida har SVT:s programdirektör kommenterat Juholts uttalande.
- Det här förändrar inte förutsättningarna för oss när det gäller vår grundläggande inställning: Det är vi som utformar debatternas form och innehåll som vi vill och bestämmer över våra program, säger Jan Axelsson. Håkan Juholt, liksom Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly bojkottade partiledardebatten i oktober i protest mot att de placerats på samma sida som SD. Foto: Suvad Mrkonjic
SVT: Kommer SVT att sända fler partiledardebatter utan oppositionsledaren Håkan Juholt?
- Jag hoppas och tror inte att det kommer att upprepas, men det är inte så att vi kommer ändra våra principer. Vi kommer att utforma debatterna utifrån de program vi vill göra. Sedan får partierna förhålla sig till det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag