Juholt har vetat om hyresmissen i en månad

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt pressades på fredagsförmiddagen om sin dubbla ersättning för bostaden i Stockholm.
Han bad om ursäkt - men avslöjade också att han och Socialdemokraterna känt till riksdagsförvaltningens utredning i en månad.
- Det här skadar tilltron till politiker, det är jag ledsen för, säger Juholt.
Håkan Juholt har begärt full ersättning från riksdagsförvaltningen för sin bostad i södra Stockholm – trots att han har delat den och skaffat den tillsammans med sin sambo sedan närmare fyra år tillbaka.
Nu tvingas han betala tillbaka en stor del av ersättningen som han fått sedan den 1 februari 2007.
Enligt tidningen Riksdag & Departement så har riksdagsförvaltningen räknat ut att Håkan Juholt fått 320 532 kronor för sitt boende sedan februari 2007.
Därmed skulle Juholt betala tillbaka drygt 160 000 kronor för den del av hyran sambon borde ha stått för.
Enligt Håkan Juholt själv har Socialdemokraternas kansli känt till riksdagsförvaltningens utredning i en månad – men trots det är det inte utrett.
– Självklart hade jag önskat att det hade utretts redan för en månad sedan.
– Men vi har inte fått besked om vilket belopp det handlar om, fortsatte Juholt när han mötte pressen utanför S-kansliet på Sveavägen på fredagsförmiddagen.

"Det har inte varit oklara regler"

Han berättade att han trodde att han gjorde rätt när han kryssade i full ersättning på blanketten, trots att han delar bostaden med sambon.
– Det har inte varit oklara regler. Det är jag som inte har sökt upp informationen. Nu när jag har klart för mig att halv ersättning utgår ska jag självklart korrigera detta.
Håkan Juholt berättade han vill betala tillbaka innan arbetsdagen är slut.
– Vartenda öre. Det här ska vara avklarat i dag, sa han.
Han bad också om ursäkt för att han gjort fel.
– Det här skadar tilltron till politiker, det är jag ledsen för.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag