Foto: Suvad Mrkonjic
 Foto: Suvad Mrkonjic

Juholt fick ersättning för hyrbil och privatbil

Publicerad
Uppdaterad
Här är dokumenten som visar att Håkan Juholt låtit riksdagen betala en hyrbil under samma period som han fått milersättning för sin egen bil.
Expressen kan i dag avslöja att S-ledaren har fått ersättning för en resa från Stockholm till Oskarshamn - med både hyrbil och egen bil.
Klicka här och läs dokumenten - som också visar hur han vid ett annat tillfälle avverkat 32 mil på en timme.
Expressen har sökt Håkan Juholt i går på onsdagskvällen och på torsdagsmorgonen, men han har inte velat kommentera uppgifterna.
Till P4 Extra sa Juholt på torsdagseftermiddagen:
- Jag har eventuellt fyllt i en eller två reseräkningar fel under fem års tid. Men det är inte klarlagt.
Vet du mer - tipsa oss!
Expressen har granskat Juholts reseräkningar och hyrbilsfakturor från början av 2007. Vid en närmare titt uppstår flera frågetecken.
Ena gången verkar det som att Håkan Juholt har kört mellan Oskarshamn och Stockholm - en sträcka på 32 mil - på bara en timma.
Andra gången har S-ledaren redovisat att han åkt från Stockholm till Oskarshamn - med både hyrbil och egen bil - under bara ett dygn. Frågan väcks därför om det är samma resa som han har tagit betalt för på två olika sätt.

Följande gäller:
Det första ifrågasatta tillfället var den 16 februari 2007. Då hyrde Håkan Juholt en bil som han hämtade ut på Avis i Stockholm på eftermiddagen. Han lämnade tillbaka bilen i Stockholm den 18 februari klockan 16.
Totalt körde han enligt fakturan 94,3 mil med hyrbilen, så den har verkligen inte stått still.
Allt gick på 1889 kronor, som Juholt fått ersättning för.
Det är när man tittar på hans reseräkning under samma period som det uppstår frågor som Juholt måste besvara.
I en reseräkning till riksdagen har han angett att han reste med sin egen bil från Oskarshamn till Stockholm den 18 februari 2007. För detta har Juholt fått milersättning på 832 kronor.
Resan påbörjades enligt Håkan Juholts redovisning vid klockan 15.
Så han har alltså lämnat Oskarshamn med sin egen bil vid 15 - och lämnat tillbaka hyrbilen i Stockholm vid 16. Sträckan på 32 mil mellan städerna skulle han alltså ha avverkat på en timme.

Två resor till Oskarshamn

Det andra tillfället är drygt en månad senare: Den 22 mars 2007 hyrde Juholt en bil, återigen på Avis, som han hämtade ut klockan 14.28 i Stockholm. Han lämnade sedan tillbaka bilen i Oskarshamn ungefär ett dygn senare, den 23 mars vid 13-tiden. Därmed måste han ha rest från Stockholm till Oskarshamn med hyrbilen.
Hyran på 1865 kronor fick han betald av riksdagen.
Hyrbilen gick under det här dygnet cirka 50 mil.
Men den 22 mars åkte han också från Stockholm till Oskarshamn med sin egen bil - samtidigt som han hade hyrbilen. Enligt sin redovisning var han framme vid 20-tiden.
För detta fick Juholt milersättning på 832 kronor.
Under samma period, inom loppet av knappt ett dygn, åkte alltså Håkan Juholt från Stockholm till Oskarshamn - både med hyrbilen och med sin egen bil. Frågan väcks om det är samma resa.

Trolöshet mot huvudman

Ronny Svensson, VD på Ynnor, är Sveriges mest kända tjänstebilsexpert. Han förklarar att man inte kan få ersättning för hyrbilskostnaden - samtidigt som man får milersättning som om det vore ens egen bil.
- Antingen får man göra det ena eller det andra. Det normala är att uppdragsgivaren tar hyrbilskostnaden. Sedan att köra ytterligare en debitering, då har man ju inte haft några kostnader överhuvudtaget. Så nä, det ska man inte göra, absolut inte, säger Ronny Svensson.
Han säger att det till och med är olagligt.
- Om man debiterar både för hyrbilskostnad och milersättning är det trolöshet mot huvudman. Man har ju redan fått betalt en gång för det hela, säger han.

"Ska korrigeras"

Expressen sökte i går onsdag Håkan Juholt för en förklaring till reseräkningarna.
"Håkan Juholt kommenterar inte det här i kväll", skriver S-ledarens pressekreterare Sofie Rudh i ett sms.
Först på torsdagseftermiddagen kommenterade Håkan Juholt avslöjandet. Till P4 Extra sa han:
– Jag har eventuellt fyllt i en eller två reseräkningar fel under fem års tid. Men det är inte klarlagt.
S-ledaren sa vidare om reseräkningarna:
– Det där får man titta igenom ordentligt
– Om jag har gjort fel vid ett eller två tillfällen ska det självklart korrigeras.
Riksdagen uppger på torsdagen att Håkan Juholt har ett SJ-årskort guld för perioden nov 2010 - okt 2011.Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag