Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Juholt borta mest av riksdagsledamöterna

Håkan Juholt.Foto: Suvad Mrkonjic

Håkan Juholt (S) har högst frånvaro i riksdagen.

Han är sämst av alla ledamöter att vara närvarande under omröstningar.

Sedan valet 2010 har han bara varit närvarande vid var tredje omröstning, skriver tidningen Riksdag & Departement.

- Jag var utkvittad på heltid för att kunna balansera de fyra borgerliga partiledarna som inte la tid i riksdagen vid voteringar, hälsar Håkan Juholt till Expressen.se via Socialdemokraternas presstjänst.

Partiernas närvaro i riksdagen vid omröstningar

SD 98 procent

M 89 procent

V 87 procent

Kd 86 procent

S 84 procent

Mp 83 procent

Fp 82 procent

C 74 procent

Det är statistik från Riksdagsrösten, som tidningen Riksdag och Departement har tagit del av, som visar riksdagsledamöternas närvaro vid omröstningar sedan 2010.

Den av alla enskilda ledamöter som har varit mest frånvarande är Socialdemokratrarnas före detta partiledare Håkan Juholt. Enligt tidningen har han bara varit närvarande vid 34 procent av omröstningarna.

- Jag var utkvittad på heltid för att kunna balansera de fyra borgerliga partiledarna som inte la tid i riksdagen vid voteringar. Sedan har jag återkommit i riksdagen och varit närvarande vid i stort sett alla voteringar som har varit, säger Håkan Juholt till Expressen.se via socialdemokraternas presstjänst.

Högst närvaro för SD

Bland riksdagspartierna har Sverigedemokraternas 19 ledamöter högst närvaro, 98 procent. Det förklaras av att partiet inte ingår i riksdagens informella kvittningssystem, skriver Riksdag & Departement. Partiledaren Jimmie Åkesson har varit med i samtliga omröstningar sedan han blev invald i riksdagen.

- Att delta och sköta sig exemplariskt i riskdagen är oerhört viktigt för Sverigedemokraterna. Varenda sak som kan riskera att de får kritik är något de vill undanröja. Därför sköter de sig exemplariskt. De är bror duktig-partiet, och det är mycket lyssna och lära hela deras första tid i riksdagen, och det gör också att man är närvarande, säger statsvetaren Jenny Madestam.

I botten hamnar Centerpartiet - med en genomsnittlig närvaro på 73 procent.

Riksdagsledamöterna har ingen officiell närvaroplikt. I riksdagen finns det inte heller några regler för hur många ledamöter som måste vara närvarande för att beslut ska kunna fattas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.