Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Juholt behåller sin riksdagsplats

Publicerad
Uppdaterad
Nu börjar Håkan Juholts nygamla liv - som riksdagsledamot.
Enligt uppgifter till Expressen behåller han sin plats i riksdagen.
Det bekräftas av partisekreteraren Carin Jämtin.
- Han kommer att fortsätta i riksdagen på olika sätt, säger hon till Ekot.
Carin Jämtin sa att det var med sorg i hjärtat som hon och Socialdemokraterna tog emot beskedet att Håkan Juholt avgår som partiledare.
Nu återgår han till ett liv som riksdagsledamot igen.
Enligt källor till Expressen behåller han sitt riksdagsuppdrag framöver, något som också bekräftas av partisekreteraren Carin Jämtin.
– Han kommer han att fortsätta i riksdagen på olika sätt, det kommer vi att prata om. Han är en duktig politiker som har mycket att ge i svensk politik, säger Jämtin till Ekot.
Hon vill inte gå in på vilken roll han får, men att han får en roll är Jämtin övertygad om.

Fallskärm

Håkan Juholt kommer att få en fallskärm på motsvarande en årslön. Som partiledare för Socialdemokraterna har man samma lön som statsministern, 144 000 kronor i månaden – totalt 1,7 miljoner kronor under ett år.
Det sker dock en avräkning från fallskärmen för andra inkomster – i det här fallet riksdagsarvodet, 57 000 kronor i månaden.
Carin Jämtin kan inte svara på vilken slags fallskärm Håkan Juholt får.
– Han är ju riksdagsledamot, det kommer han att fortsätta att vara. Det är det arvode han precis som alla andra riksdagsledamöter har. Sedan har han under ett års tid ett extra arvode från partiet, som han dock måste räkna ner om han får andra intäkter. Så det beror ju på om han får andra intäkter eller inte. Så det kan man egentligen inte svara ja, direkt på, säger hon till Ekot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag