Håkan Juholt skrev på lördagskvällen ett Facebookinlägg om bidragsmissen. Foto: Scanpix (Montage)
Håkan Juholt skrev på lördagskvällen ett Facebookinlägg om bidragsmissen.  Foto: Scanpix (Montage)

Juholt ångrar sitt Facebook-utspel

Publicerad
Uppdaterad
I lördags svarade han inte på några frågor från medierna.
Men sent på kvällen skrev Håkan Juholt i stället ett Facebookinlägg om bidragsmissen.
I en intervju med TT ångar han nu inlägget.
- Det var dumt.
Det fanns många frågor till Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt under lördagen. Hade han vetat om att han gjort fel? Och vad krävde partiet och riksdagen från honom?
Håkan Juholt vägrade kommentera de nya uppgifterna. Men sent på kvällen uppdaterade han sin status på Facebook.
Han skrev:
"För en mån sedan fick jag besked att jag gjort fel. Sedan dess har jag gjort allt jag kan för att göra rätt, men förgäves."
Han förtydligar att riksdagen i fredags meddelade att de inte har några krav på honom:
"Igår sa Riksdagen att de inte hade ngt krav på mig. Väldigt förvirrande, trots det betalade jag det kvällstidningarna tyckte jag borde göra."

Kan slippa åtal

Nu kan Håkan Juholt slippa åtal. Anledningen är att den bidragsbrottslag som röstades igenom av riksdagen 2007 inte innefattar ersättningar som betalas ut från Sveriges riksdag.
– I lagen listas alla trygghetssystem som omfattas och där nämns inte riksdagen, säger chefsåklagare Alf Johansson på riksenheten för korruption till Svenska Dagbladet.
Håkan Juholt skrev på sin Facebooksida att han försökt göra rätt för sig:
"Jag har aldrig försökt lura någon. Är inte felfri alls, men just i den här frågan har jag hela tiden försökt göra rätt."
I en intervju med TT under söndagen ångrade han Facebookinlägget.
Det är alltså rapporteringen kring dina felaktiga bidrag, och i inte felaktigheten i sig, som gjort att du återbetalar beloppet?
– Nej, självklart inte. Hade jag själv eller riksdagsförvaltningen kommit fram till att detta inte var rätt, hade jag självklart korrigerat det omedelbart.
Om sina rader på Facebook, säger han lite skamset:
– Det var dumt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag