Juha Valjakkala, 50, är på rymmen sedan några veckor tillbaka.Juha Valjakkala, 50, är på rymmen sedan några veckor tillbaka.

Juha Valjakkala, 50, är på rymmen sedan några veckor tillbaka.

Här, i en lägenhet i Helsingfors greps Juha Valjakkala när han hade rymt 2007. Foto: Christian ÖrnbergHär, i en lägenhet i Helsingfors greps Juha Valjakkala när han hade rymt 2007. Foto: Christian Örnberg
Här, i en lägenhet i Helsingfors greps Juha Valjakkala när han hade rymt 2007. Foto: Christian Örnberg

Juha Valjakkala har synts i Helsingfors

Publicerad

Juha Valjakkala, 50, som är på rymmen från ett fängelse utanför Helsingfors, har synts i den finska huvudstaden, skriver finska MTV.

Polisen misstänker att han klär ut sig för att inte bli igenkänd.

På torsdagen hade Expressen telefonkontakt med trippelmördaren från Åmsele:

– Jag har inget svar på dina frågor, sa han då.

Det är finska MTV som rapporterar om att Juha Valjakkala, eller Nikita Bergenström som han numera heter, ska ha blivit sedd i centrala Helsingfors under torsdagen.

– Det har kommit information till Helsingforspolisen om att han ska ha blivit sedd i en gångtunnel på Helsingfors järnvägsstation. En butiksförsäljare har gjort observationen, säger kriminalkommissarie Markku Lylykangas till finska MTV.

Valjakkala har synts flera gånger

Det är inte första gången det gjorts observationer av honom i trakten kring huvudstaden sedan han avvek fängelset i Jokela den 17 november. Han ska också ha försökt ändra sitt utseende, vilket gör det svårare att känna igen honom när han rör sig i staden, enligt MTV.

– Han kan ha använt huvudbonader eller glasögon för att inte bli igenkänd, säger Markku Lylykangas till MTV.

Polisen tror att han fortfarande håller sig gömd i Helsingforsområdet. Samtidigt har man gjort en gjort internationell efterlysning av honom.

Telefonkontakt med trippelmördaren

Markku Lylykangas uppger att han under den senaste tiden blivit kontaktad flera gånger av oroliga svenska medier, som gissat att Juha Valjakkala kan ha rest till Sverige.

Under torsdagen vid lunchtid hade Expressen telefonkontakt med trippelmördaren.

Han var kortfattad – några svar på våra frågor fick vi inte.

– Jag har inget svar på dina frågor. Jag har inget att säga. Det finns ingen idé, sa han.

Den 25 november hade vi också kontakt med honom. Då förnekade han att han rymt från fängelset.

– Jag avvek inte från anstalten. Jag har låtit bli att gå tillbaka. Jag var på en sån där, jag vet inte vad det heter på svenska egentligen, när friheten börjar närma sig. Då får man gå på såna där kurser. Så jag avvek inte från anstalten. Jag har låtit bli att gå tillbaka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag