Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Judiska läkare trakasseras på Karolinska sjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.
Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Judiska läkare på Karolinska trakasseras, enligt en människorättsorganisation som arbetar mot antisemitism.

Samtidigt ska en överläkare ha publicerat antisemitiska inlägg på Facebook, rapporterar Aftonbladet. 

– Det visar på ett extremt dåligt omdöme, de är alldeles uppenbart antisemitiska. Om de dessutom ingår i ett större sammanhang gör det ju bara saken värre, säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, till tidningen.

Människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret larmar nu om att antisemitism förekommer på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, skriver Aftonbladet.

Enligt tidningen yttrade rabbinen Abraham Cooper skarp kritik mot sjukhusledningen i ett brev daterat den 10 oktober. I brevet skriver rabbinen att ett flertal judiska läkare ska ha utsatts för ”öppen och uppenbar” antisemitism.

Överläkare publicerade antisemitiskt innehåll

Trakasserierna ska bland annat ha varit i form av repressalier mot judar på sjukhuset. En överläkare anklagas även för att ha publicerat antisemitiska nidteckningar på Facebook, enligt brevet från rabbinen Abraham Cooper.

Svante Weyler är ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, och har tittat på överläkarens inlägg.

– Det visar på ett extremt dåligt omdöme, de är alldeles uppenbart antisemitiska. Om de dessutom ingår i ett större sammanhang gör det ju bara saken värre, säger han till Aftonbladet. 

Sjukhuset utreder anklagelserna

I ett mejl till tidningen skriver sjukhusdirektören Annika Tibell att det råder nolltolerans mot alla typer av trakasserier och kränkande särbehandling på sjukhuset. Hon förklarar även att man vidtar ”relevanta utredningsåtgärder” när missförhållanden uppstår.

Enligt Aftonbladet har Karolinska inlett en intern och en extern utredning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.