Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick ett dödshot efter samtal på Clubhouse

Metadata Aron Verständig, ordförande i Judiska Församlingen, om hur antisemitiska hatbrott ökat i samband med att konflikten mellan Hamas och Israel trappats upp.
Journalisten Negar Josephi.
Foto: KARL GABOR
Antisemitiska samtal förs på Clubhouse.
Foto: CHRISTOPH HARDT / ZUMA PRESS/IBL
Negar Josephi har fått motta dödshot efter sitt vittnesmål i Expressen.
Foto: Skärmdump

Judiska församlingar i Sverige vittnar om mer hat mot medlemmar när konflikten mellan Hamas och Israel har trappats upp.

Samtidigt pågår antisemitiska samtal på Clubhouse. 

Journalisten Negar Josephi har fått dödshot efter att ha berättat om det i Expressen.

– Det här har gått för långt, säger hon.

Våldet mellan Hamas och Israel har pågått i mer en vecka och över 200 personer har dött.

De ökade spänningarna märks även i Sverige, genom hat och hot mot judar.

Journalisten Negar Josephi berättade i Expressen om unga som på samtalsappen Clubhouse hetsar om ”sionisthoror” och har profilbilder med Adolf Hitler.

– Det är mycket ”judehora”, ”vi ska ta dem”, och att ”Holocaust kommer tillbaka”, berättade Negar Josephi.

Holocaust är det engelska namnet för Förintelsen – Nazitysklands folkmord på europeiska judar.

Efter det har hon på Instagram bland annat kallats ”judelakej” och ”zionist”. Några timmar senare skapade någon också en profil på samtalsappen Clubhouse med en bild där det står ”Död åt Negar” och där hennes profilbild klistrats in.

Negar Josephi har nu polisanmält hotet, tillsammans med uttalanden på Clubhouse.

– Det här handlar om att judar existerar och inte bara om konflikten i Mellanöstern. Antisemitismen har existerat länge och det grundar sig i hat mot judar. Att judar fortfarande existerar, säger hon.

Hon tycker att Clubhouse borde förbjudas i Sverige, eftersom innehållet inte kontrolleras. Expressen har tagit del av antisemitiska uttalanden från appen, där det talas om att döda judar och att Hitler ”borde gjort det han borde ha gjort”.

– Vad säger regeringen, polisen, våra politiker?, undrar Negar Josephi.

Negar Josephi har fått motta dödshot efter sitt vittnesmål i Expressen.
Foto: Skärmdump

”Vräks ut hat”

De judiska församlingarna i Stockholm och Göteborg har också vittnat om mer hat.

– På sociala medier vräks det ut hat över våra medlemmar på ett fruktansvärt sätt. Det är i samband med den här upptrappningen i området. Inte minst våra ungdomar möter det här hatet även i skolorna. De blir verbalt angripna, säger Allan Stutzinsky, ordförande i Göteborg.

Han säger att de främst fått rapporter om hatiska kommentarer på sociala medier, och tar upp exempel som att ”dina föräldrar skulle ha gasats”, och ”Hitler skulle ha fått fullfölja sitt arbete”.

– Vi är inte helt ovana vid det. Det händer titt som tätt, men det är rätt jobbigt när det händer.

Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg
Foto: PRESSBILD / Judiska centralrådet

”Det finns en stor oro”

Aron Verständig, ordförande i Stockholm, delar bilden av att angreppen mot judar ökat.

– De senaste dagarna börjar vi ju märka från flera medlemmar att det är en ton på sociala medier som tyvärr, i många fall, har övergått till antisemitism.

– Det finns två skilda narrativ i den här konflikten, och båda behöver lyftas fram. Men det stora problemet och där jag tycker att man måste markera är där man går från att vara pro-palestinsk till att vara antisemit.

Han är bekymrad över utvecklingen, där bland annat en person polisanmälts för hets mot folkgrupp under en pro-palestinsk demonstration i Malmö i helgen.

Pratar ni om det här i församlingen?

– Det finns en stor oro. Dels är det så att många av våra medlemmar har släkt och vänner i Israel. Vi har en situation där en terroristorganisation skjuter raketer mot civila, så vi känner en oro för situationen i likhet med våra muslimska vänner. Samtidigt känner man en oro för situationen här, när man ser den här typen av antisemitism dyka upp.

Judiska församlingens ordförande i Stockholm, Aron Verständig.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

Se också: Det här är Clubhouse

Som en podd där du kan delta i samtalet – Linda ”lalinda” Hörnfeldt berättar mer om sociala medie-hajpen som tagit världen med storm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.