De två företrädarna för Wiesenthalorganisationen i Los Angeles och i Paris kom till filmvisningen på Victoriateatern direkt från sabbaten i synagogan. De ville inte kommentera Malmöbesöket. De följs av Malmös rabbin Shneur Kesselman. Foto: Ronny Johannesson
De två företrädarna för Wiesenthalorganisationen i Los Angeles och i Paris kom till filmvisningen på Victoriateatern direkt från sabbaten i synagogan. De ville inte kommentera Malmöbesöket. De följs av Malmös rabbin Shneur Kesselman.  Foto: Ronny Johannesson

Judisk familj hotas till livet

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Samtidigt som ledare för Wiesenthalcentret besöker Malmö hotas en av arrangörerna och hans familj till livet. - Hotet är mycket konkret och riktas främst mot vår dotter, säger Noe Kupfer, som liksom hustru och barn fått polisbeskydd och larmutrustning.
Polisen bekräftar att familjen är föremål för särskilda säkerhetsinsatser utifrån hotbilden, men vill inte gå in på detaljer.
Representanterna för Simon Wiesenthal Center är i Malmö just för att bilda sig en uppfattning om de trakasserier och den förföljelse som judiska församlingens medlemmar utsätts för.

Reagerade på Reepalu

I december gick organisationen ut och varnade judar för att besöka Malmö. Man har också kraftfullt reagerat på de uppgifter man fått om Ilmar Reepalus uttalanden, som han själv gång på gång modifierat och dementerat.
- Situationen i Malmö är svår och djupt oroande. Vi syftar på många händelser sammantaget, säger Shimon Samuels, ansvarig för internationella relationer vid Wiesenthlacentret i Paris, i ett uttalande inför besöket.
På måndag ska Shimon Samuels och rabbinen Abraham Cooper från huvudkontoret i Los Angeles träffa Ilmar Reepalu för att gå igenom hela den infekterade situationen.
- Jag ser fram emot det mötet, att klarlägga bakgrunden och beskriva de kraftfulla åtgärder som vidtagits i Malmö för att få rätsida på de brott och hot som riktas mot stadens judar och den otrygghet de upplever, säger Ilmar Reepalu.

Skärper bevakningen

För familjen Kupfer är det just nu en högst påtaglig verklighet. Dygnet runt gnager oron.
Hotbrevet inleds: "Välkomna till den slutliga förintelsen..."
- Sedan utvecklas otäckheterna mycket tydligt och koncist. Det är ruskigt och polisen tar det på stort allvar, säger Noe Kupfer.
- Det är klart vi skärper vaksamheten och ändrar en del av våra vardagsrutiner, men vi försöker leva som vanligt. Förhoppningsvis rör det sig bara om en enskild knäppskalle.

Står bakom inbjudan

Noe och hans hustru är medlemmar i judiska församlingen. De står bakom inbjudan till visningen av dokumentärfilmen "Genocide" som i går kväll samlade ett stort antal särskilt utvalda gäster till Victoriateatern.
I den efterföljande debatten deltog representanter för alla riksdagspartier, Ilmar Reepalu med flera kommunala företrädare, polischefer och andra som kommer i kontakt med religiösa motsättningar och hatbrott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag