Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jublet från Jämtland: "Motståndet är starkt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Republiken Jämtlands president Ewert Ljusberg.
Foto: Samuel Ahlin

Jämtland undantas när Sverige ska få nya storregioner, enligt regeringens förslag på måndagen.

"Republiken Jämtlands" president sedan 1989, Ewert Ljusberg, jublar över beskedet.

– Att motståndet är starkt i just Jämtland är jag inte alls förvånad över, säger han.

Frågan har varit het på flera håll i Sverige den senaste tiden. 21 län och 21 landsting/regioner ska bli sex storregioner.

Men motståndet har varit stort i vissa håll - däribland i Jämtland. På måndagen framkom det att länet undantas från regionindelningen efter stora protester. I stället för att vara del av Norrlands län slipper man nu vara del av storlän överhuvudtaget, enligt uppgifter till bland andra TT.

– I Jämtland finns det en oerhört stark folkopinion mot sammanslagning. Där har vi en folkrörelse. I Jämtland har tiotusentals skrivit på listor och det har blivit den allt överskuggande frågan, säger Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson till TT.

– Det finns överhuvudtaget inga förutsättningar att tvinga Jämtland till något som de inte vill.

Fattigaste regionen "lämnas utanför"

Men alla är inte nöjda, däribland regionrådet i Jämtland/Härjedalen, Ann-Marie Johansson, S.

– Centerpartiet kräver att den fattigaste regionen ska lämnas utanför och det är anmärkningsvärt, säger hon till SVT.

– Om det här nu blir resultatet i slutänden så förväntar jag mig att regeringen tar ansvar och stöttar oss så att vi kan klara av våra åtaganden gentemot våra medborgare även i fortsättningen, säger hon.


LÄS MER: Tidigare förslaget - så blir de nya storregionerna


Ewert Ljusberg: "Kanske är tänkt att vi ska bli republik"

När Expressen ringer upp Republiken Jämtlands president sedan 1989, vissångaren Ewert Ljusberg, och meddelar nyheten blir han mycket nöjd.

Republiken Jämtland är ett lokalpatriotiskt projekt som grundades på 1960-talet, just som en protest mot storregioner.

– Att motståndet är starkt i just Jämtland är jag inte alls förvånad över. Det har varit likadant med EU. Jag tror att det har att göra med erfarenheten av att makten flyttar längre ifrån de som makten drabbar. Maktens korridorer ligger långt ifrån våra och de kan inte våra problem, säger Ewert Ljusberg.

Är det här ett steg mot självständighet?

– Det är möjligt. Det kanske är tänkt nu att vi ska bli en egen republik.

Är inte det ett mål för Republiken Jämtland?

– Haha, vi ska inte ta det så allvarligt. Det är främst för att fästa Jämtland på kartan, och belysa de problem vi har. Med maktförflyttningen till Stockholm och att de inkomster som skogen och vattenkraften genererar borde gå tillbaka till de som producerar den.

Möte igen om en vecka

Mötet om regionindelningen vid lunchtid på måndagen var det tredje mötet i frågan. Regeringen presenterade sitt bud, efter att övriga partier förra mötet fått komma med synpunkter.

Centerpartiet har tidigare hotat med att hoppa av förhandlingarna, men har nu ändrat sig efter att regeringen också ändrat sig angående tvingande kommunsammanslagningar.

Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna deltar i förhandlingarna. Nästa möte lär antagligen ske inom någon vecka.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har avböjt att kommentera förhandlingarna.

Republiken Jämtland

Jämtland var självständigt fram till år 1178, med parlamentet Jamtamot, men sedan blev området norskt. Sedan 1645 har Jämtland tillhört Sverige.

På det lokalpatriotiska projektet Republiken Jämtlands hemsida slår man fast att målet "inte är att göra de tre delrepublikerna till en egen stat, utan att verka för den lokala kulturen och bevarande av folkmålen jamska och herjeådalska och se till att de fortfarande brukas." Humorn har alltid varit central i projektet.

På festivalen Storsjöyran i Östersund håller Ewert Ljusberg varje år vid midnatt ett tal, som brukar gästas av tiotusentals besökare.

Tidigare har Yngve Gamlin och Moltas Eriksson innehaft posten som president för Republiken Jämtland. "Republiken" grundades 1963 som en protest mot en länssammanslagning med Västernorrlands län.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.