Här fångas paddan in i nätet i Hanoi. Foto: Reuters
Här fångas paddan in i nätet i Hanoi. Foto: Reuters

Jubel när sjuk padda räddades

Publicerad
Tusentals åskådare i Vietnams huvudstad Hanoi jublade på söndagen då räddningsarbetare lyckades fånga en 200 kilo tung och 100 år gammal sköldpadda som behöver vård. Ett tidigare försök att fånga sköldpaddan misslyckades för några veckor sedan då sköldpaddan smet ur nätet, skriver AP.
Farhågor väcktes för några månader sedan att en av de sällsynta sköldpaddor som bor i sjön Hoan Kiem i Hanoi inte mådde bra. För att kunna undersöka sköldpaddan och ge den vård gjordes för tre veckor sedan ett försök att fånga den i ett stort nät. Försöket misslyckades dock och sköldpaddan smet ur nätet och simmade i väg i sjön. På söndagen samlades tusentals människor vid Hoan Kiem då ett nytt försök att fånga in sköldpaddan skulle göras. Och det här gången gick det bra.

Ska undersökas

Räddningsarbetare lyckades fånga in sköldpaddan och förde in den i en bur. Den kommer nu att undersökas av veterinär.
- Det här är ett av de mest utrotningshotade djuren i världen, och väldigt lite är känt om det, sade Tim Mac Cormack vid Asian Turtle Programme till AP.
Könet på sköldpaddan är inte känt, men den väger 200 kilo och tros vara runt 100 år gammal.Det finns bara fyra kända exemplar av denna typ av sköldpadda vilket gör att dagens lyckades infångning anses mycket viktigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag