Foto: Magnus Jönsson
 Foto: Magnus Jönsson

Jubel i valvakan

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiet får 7,1 procent av rösterna och tar ett mandat i Europaparlamentet.
- Allt över fyra procent är en sensation. Vi har skrivit historia, säger partiledaren Rick Falkvinge.
Partiet såg enligt den första prognosen ut att få 7, 4 procent, men efter det att alla distrikt räknats ser hamnar siffran på 7,1 procent. Enligt Expressens Karl-Johan Karlsson som är på plats på partiets valvaka möttes siffrorna först med nejrop.
- Men nejen förbyttes snabbt i jubel, och stämningen är väldigt hög här just nu, säger han.
Partiets ledare Rick Falkvinge var överlycklig när han talade till sina partikamrater.
- Fantastiskt, vi har jobbat för det här i tre och ett halvt och och nu skriver vi historia. Det spelar ingen roll om vi får 7,1, eller 7,9 procent för vi har redan skrivit historia. Allt över fyra procent är sensationellt, sade han.

"Upp till bevis"


Reaktionerna från de etablerade partierna lät inte vänta på sig.
- Det blir upp till bevis nu när de ska rösta i andra frågor. De har inte gett besked om var de står i andra frågor, säger Anders Flanking, partisekretare för Centerpartiet.

Hökmark gratulerar

- Jag tycker att vi får gratulera Piratpartiet. De har gjort en fantastiskt framgångsrik valrörelse och visat att det går att skapa opinion.  säger Moderaternas förstanamn Gunnar Hökmark.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag