Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Juan Manuel Santos får Nobels fredspris

Fredspristagaren tillkännagavs av norska Nobelkommittén på fredagsförmiddagen i Oslo. Det blir den colombianske presidenten Juan Manuel Santos som tilldelas Nobels fredspris år 2016.
Foto: Mauricio Duenas Castaneda / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den colombianske presidenten Juan Manuel Santos som får 2016 års fredspris för att ha avslutat det 50 år långa civilkriget i Colombia.
Foto: Mauricio Duenas Castaneda / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under veckan har årets Nobelpristagare inom medicin, fysik och kemi prisats.

Nu har pristagaren av det prestigefyllda Nobels fredspris tillkännagivits.

Det blir den colombianske presidenten Juan Manuel Santos som får 2016 års fredspris för hans ihärdiga ansträngning att få ett slut på det 50 år långa inbördeskriget i Colombia.

Fakta: Juan Manuel Santos

Född 1951 i Bogotá.

Santos är sedan den 7 augusti 2010 Colombias president.

Under åren 2006-2009 var han Colombias försvarsminister. Mellan 2000-2002 var han Colombias finansminister.

Han representerar det liberal-konservativa partiet Partido Social de Unidad Nacional.

Juan Manuel Santos är i grunden ekonom.

De tio senaste fredspristagarna

2015: Tunisiens nationella dialogkvartett.

2014: Barnrättsaktivisterna Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien.

2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

2012: Europeiska unionen, EU.

2011: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee samt jemenitiska journalisten och aktivisten Tawakkul Karman.

2010: Kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

2009: USA:s president Barack Obama.

2008: Finlands förre president Martti Ahtisaari.

2007: FN:s klimatpanel IPCC och USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

2006: Bangladeshiska "barfotabanken" Grameen Bank och dess grundare Muhammad Yunus.

Fredspristagaren tillkännagavs av norska Nobelkommittén på fredagsförmiddagen i Oslo. Det blir den colombianske presidenten Juan Manuel Santos som tilldelas Nobels fredspris år 2016.

Juan Manuel Santos tilldelas fredspriset för sin ansträngning att få ett slut på det 50 år långa inbördeskriget i Colombia. Kriget har kostat minst 220 000 colombianer livet och har tvingat nära sex miljoner människor att fly från sina hem. Juan Manuel Santos leder det liberal-konservativa partiet och är president i Colombia sedan år 2010.


LÄS OCKSÅ: Ett tröstpris för viljan och kampen att hindra 50 år av blodbad


Att priset går till Santos innebär att Latinamerika uppmärksammas för första gången på över 20 år. Senast regionen hedrades med ett fredspris var år 1992 då guatemalanskan Rigoberta Menchu prisades för sin kamp för social rättvisa för landets ursprungsbefolkning.Kritik mot att fredspriset inte tilldelades fler parter

Efter tillkännagivandet har många röster höjts om att fler parter som verkat inom fredsprocessen borde ha tilldelats priset tillsammans med Santos.

– Det är många parter i den här fredsprocessen. Men president Santos har tagit det första initiativet, och även om det har funnits tidigare fredsförsök så gick han den här gången "all-in", kommenterar norska Nobelkommitténs ordförande Kaci Kullmann Five under presskonferensen.

En del av Nobelkommitténs motivering lyder:

"Tilldelningen ska också ses som en hyllning till det colombianska folket som trots alla stora prövningar och övergrepp inte har gett upp hoppet om en rättfärdig fred, och till alla parter som har bidragit till fredsprocessen."

Efter folkomröstningen - nej till fredsavtalet

Den 2 oktober hölls en folkomröstning i Colombia om det historiska fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan. Bara cirka 40 procent av colombianerna gick och röstade, och nej-sidan vann en liten, men tillräcklig, seger med 50,2 procent.

Nobelkommittén kommenterar utfallet av folkomröstningen i motiveringen till fredspriset.

"Resultatet har skapat stor osäkerhet om Colombias framtid. Risken att fredsprocessen kommer att avstanna och att inbördeskriget blossar upp igen, är äkta. Ännu viktigare är att parterna, med president Santos och FARC-gerillans ledare Rodrigo Londono vid rodret, fortfarande respekterar vapenvilan."


LÄS MER: Brexit-chock i Colombia, men vad betyder det för freden, knarket - och valet i USA?


Många spekulationer inför fredspriset

Spekulationerna inför årets fredspristagare har varit många. Ryska människorättsaktivisten Svetlana Gannusjkina, syriska räddningsstyrkan De Vita Hjälmarna, visselblåsaren Edward Snowden och de grekiska öborna var några omdiskuterade förhandsfavoriter.

Det fanns 376 kandidater till 2016 års fredspris, 148 organisationer och 228 personer - bland dessa den svensk-danske fredsforskaren och fotografen Jan Öberg.


LÄS MER: 5 favoriter till fredspriset 2016 (och några riktigt sågade val)


Tidigare vinnare av Nobels fredspris

År 2014 blev den pakistanska utbildningsaktivisten Malala Yousafzai den överlägset yngsta personen genom tiderna att ta emot Nobels Fredspris. Hon var vid tillfället 17 år gammal. Tillsammans med Kailash Satyarthi belönades hon med fredspriset för sitt arbete mot förtryck av barn och unga, och för rätten till utbildning för alla barn.

År 2009 tilldelades USA:s president Barack Obama fredspriset för sina insatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk.

Förra året tilldelades Tunisiens nationella dialogkvartett Nobels fredspris. De fyra organisationerna inom gruppen arbetar för att bygga upp och säkra en stabil demokrati i Tunisien i kölvattnet av jasminrevolutionen 2011.

16 kvinnor har sedan år 1901 utsetts till fredspristagare - däribland Moder Teresa år 1979 och svenskan Alva Myrdal år 1982. Tidigare svenska fredspristagare är Dag Hammarskjöld (1961), Nathan Söderblom (1930), Hjalmar Branting (1921) och Klas Pontus Arnoldson (1908).

Fjärde Nobelpriset denna vecka

Tillkännagivandet är det fjärde denna vecka. På måndagen meddelades att den japanska forskaren och professorna Toshinori Ohsumi får Nobelpriset i medicin för sin upptäckt och kartläggning av maskineriet som styr autofagi.

I tisdags kom beskedet att den brittiska forskartrion David Thouless, Duncan Haldane och Michael Kosterlitz får Nobelpriset i fysik för det som presenteras som exotisk materia i kvantvärlden.

Under onsdagen meddelades Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart och Bernard L. Feringa som Nobelpristagare inom kategorin kemi för design och syntes av molekylära maskiner.

NRK kunde ha avslöjat vinnaren

Under fredagsmorgonen dök oväntad information upp i de norska tv-rutorna. Tv-bolaget NRK visade under fem sekunder en textremsa med orden "Nobels fredspris tildeles Ernest Moniz og Ali Akbar Salehi", följt av "De får prisen for atomavtalen, som blant annet innebærer at Iran reduserer sitt atomprogram".

Enligt NRK var detta ett tekniskt fel och de ska precis som övriga medier inte ha haft någon information om vem som skulle ta hem fredspriset innan tillkännagivandet klockan 11. Tv-bolaget hade förberett sig med färdiga textremsor om alla tänkbara pristagare och en råkade gå ut i förväg.

– Det är inget annat än ett misstag, säger publiceringsredaktören Stein Bjøntegård till Aftenposten.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.