Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Journalistpriset till serie om Estonia får kritik av journalister

Undersöker möjligheten att ändra lagstiftning för nya dyk.
Hålet i Estonia som det visats i Dplay-dokumentären.
Foto: DPLAY/TT / HANDOUT / EPA TT NEWS AGENCY
Estonia.
Foto: Estlands regering

Tio prisbelönta journalister riktar hård kritik mot juryn för Stora journalistpriset som delade ut pris i kategorin ”Årets avslöjande” till journalisten Henrik Evertsson för dokumentärserien ”Estonia – Fyndet som ändrar allt” som sändes på Dplay i höstas.

De tio journalisterna, bland dem Janne Josefsson och Jan Guillou, skriver på DN Debatt att dokumentärserien ”bara för fram spektakulära konspirationsteorier, utan några belägg för att de stämmer”, samt att Evertsson med hjälp av suggestivt klipparbete och urval av berättelser skapar känslan av en mörkläggning av de verkliga orsakerna bakom förlisningen.

”Det förvånar och oroar oss att juryn för Stora journalistpriset inte reagerade på dokumentärens konspiratoriska retorik”, skriver de och fortsätter längre ned i debattartikeln:

”Juryn är nu svaret skyldig. Exakt vilken relevant upptäckt anser ni att Evertsson har gjort?”.

Här upptäcks hålet i Estonia

Bilder ur dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.