Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Journalistikens superhjältar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Illustration: Helén Rasmussen

Martin Schibbye och Johan Persson hyllades som den svenska  journalistikens superhjältar när de kom hem från fängelset i Etiopien.

Det var de värda.

Martin och Johan använde sitt ofrivilliga ­kändisskap till att  propagera för tryck- och yttrandefrihet, och till att påminna om Dawit  Isaaks öde i Eritrea.

Men det behövs fler röster också om hoten här hemma.

För mig sammanfattar Expressen-tecknaren Helén Rasmusens porträtt av frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson året 2012 både bäst och sämst.

Bäst eftersom killarna på ett beundransvärt sätt hanterade den sensationella händelseutvecklingen­ - de släpptes ju av en hårdför diktatur! - och dessutom orkade möta annan media från scenen och i intervju efter intervju, hela tiden påminnandes oss andra om vikten av att fortsätta rapportera från krigs­zoner och att heller inte glömma de eritreanska kollegor som fortfarande är fängslade i Addis Abeba.

Sämst, förstås, på grund av att jag gärna hade velat se ett tredje ansikte här intill: den svensk-eritreanske journalisten och poeten Dawit Isaak greps ju redan 2001 och slängdes i en cell i Asmara utan att ens ställas inför rätta i diktaturens Eritrea.

Några gånger per år väcks hoppet och de mest ­konstiga spår och teorier förs fram till mig. Jag har aldrig skrivit om detta, men det har i annan media påståtts att Expressen varit redo till minst sagt ­okonventionella arbetsmetoder för att försöka få trebarnspappan fri. Och så mycket kan jag väl tillstå som att Expressen aldrig - a l d r i g ! - kommer att ge upp drömmen om också Dawit Isaak får åter­förenas med sin familj i Göteborg.


Men man behövde i år inte söka sig till ­Etiopien och Eritrea för att finna faror för det fria ordet. Jämförelsen med Sverige blir förstås för­underlig när man vet att 89 journalister dödats i tjänsten runt om i världen under 2012. Eller att ytterligare 191 journalister fängslats.

Och det är inte det jag menar - trots den kritiserade domen i Malmö tingsrätt, den som handlade om Expressens uppmärksammade vapen­reportage när vi lät köpa en illegal pistol och lämnade in den till polisen. Reportern Diamant Salihu fälldes för vapenbrott, nyhetschefen Andreas Johansson för medhjälp till vapenbrott och jag själv för anstiftan till ­vapenbrott.

Domen mot Expressen tolkades som ett slag mot den undersökande journalistiken, och sågades unisont också av våra konkurrenter och av branschorganisationer som Svenska Journalistförbundet och Tidningsutgivarna.

2013 ska fallet upp i hovrätten och hur målet än slutar, blev debatten om fallet i alla fall ett försvar för samhällsviktig journalistik. Kanske frias Expressen, kanske blir det där reportaget som gjorde att åtminstone ett insmugglat vapen försvann från Malmös gator bara till ett bevis på juridikens brister. Vi får se.

Ett större problem, faktiskt, är dock alla dessa förslag om att stänga Sverige än mer.

Vi vill gärna tro att det här är ett öppet land med en grundlagsfäst offentlighetsprincip och världens äldsta tryckfrihetsförordning, men det är en sanning som bara stämmer om man inte till fullo försöker tillämpa principerna i praktiken.

Sverige 2012? Politiker som raderar SMS som borde diarieföras som allmänna handlingar. Departement där man inte kan spåra dokument.

Sverige 2012? Yttrandefrihets­kommittén (YFK) vill göra det enklare för Justitiekanslern att åtala ansvariga utgivare och dessutom ska, enligt YFK, medier som faktiskt friats i förtalsrättegångar ändå kunna straffas med att tvingas betala för sitt försvar.


Sverige 2012? Regeringen, alltså den som drev ­igenom både FRA-lagen och Kreditupplysningslagen trots dess konsekvenser för nyhetsförmedlingen, tvingas efter kritik från lagrådet backa på en lag mot ­kränkande fotografering - men föreslår snabbt en ny.

Sverige 2012? Landsting inför fotoförbud i sina lokaler och Domstolsverket vill ha utökat fotoförbud i samband med huvud­förhandlingar.

Det, mina vänner, var ert Sverige 2012. Stora ord om våra vackra traditioner, men så snabbt makten kunde försökte den smälla igen dörren på snokande murvlar.

Och det handlade förstås inte bara om förtroendevalda och myndigheter, nej - var helst makten kunde ville den inte låta sig intervjuas av pålästa journalister.


Generaldirektören för FOI ljög först för Sveriges Radio, men ville sedan inte svara på "Ekots" frågor. Drottningen undvek TV4, men spelade istället in sin egen ­version på videotjänsten Vimeo. Telia Sonera betalade glatt ut mångmiljonbelopp i skumraskaffärer, men vd:n vågade inte möta ­Sveriges Televisions ­reportrar.


Och så vidare!

Ibland hann medierna inte ens publicera sina granskningar, innan PR-konsulterna kunde casha in på de mot­strategier som de fakturerat dyrt för. Som när H&M:s huvudägare anmälde "Kalla fakta" till Granskningsnämnden, redan innan Fyran ens hade hunnit sända sitt program om klädjätten...

Ja, jag skriver i egen sak. Jag är journalist och jag har suttit i mörkret i kalla bilar och spanat - på måfå! - efter biltjuvar. Jag har ätit mina koffeintabletter för att orka skriva utan att sova. Jag har läst mina tusentals papper om offentliga upphandlingar och sedan citerat sådana ord för ord inför tryckfrihetsjuryn när vi har friats för förtal. Allt det där, och mycket mer, har jag gjort. Men det blir så mycket svårare om vi alla tillåter makten att mörka!

Och varför ska vi det?

Yttrandefrihetskommittén slog i höstas fast att det egentligen inte sker så många övertramp i de etablerade medierna, och därför inte heller fordras någon ny lag mot integritetskränkningar i Tryckfrihetsförordningen.

Jag tycker:

Vi borde inte stänga Sverige, vi borde öppna upp mer.

Det är vi, om inte annat, skyldiga de som inte kan läsa dessa rader.


Pontus Schultz som trodde på nätet för genomlysning. Åke Ahrsjö  som lät flyga över Expressen-tidningar tryckta på lettiska till Riga för att lura det sovjetiska censuren.

Thomas Malmquist  som brände alla broar för att berätta om doping och läggmatcher - bara för att de officiella Sverige inget ville veta. Hannes Råstam som gjorde jobbet som polis, åklagare och domstolar borde ha gjort.

Alla skulle de hålla med mig i berömmet till Martin Schibbye och Johan Persson.

Låt oss hoppas att jag nästa år får skriva om vad Dawit Isaak gjort för journalistik under 2013.

12 FRAMTRÄDANDE MEDIEPROFILER UNDER 2012

LENA K & GUNILLA

• Chefredaktörerna Lena K Samuelsson och Gunilla Herlitz leder Svenska Dagbladet och DN i tuffa tider. Överlever Svenskan? Ska DN samarbeta med Sydsvenskan? 2013 kan ge en del svar.


EVA HAMILTON

• Sveriges Televisions vd är alltid klok. Nyligen föreslog hon att medieföretagen ska axla ansvarigt utgivarskap också i sociala medier. Rätt tänkt, och jag ska ta tag i detta för Expressen.


JENNY OCH STEFFO

Drottning & kung av morgon-tv. Om de ledsnar, visst vill man se dem i Fyran, säg, måndag till torsdag kväll klockan 22.35 i stället då?


FILIP &FREDRIK

2012 var poddens år. Och roligast var förstås Fredrik Wikingsson och Filip Hammar som också bjöd på den mediekritik som Sveriges Radios "Medierna" missade. Lyssna!


ALEX & SIGGE

• Poddade gjorde också Alex Schulman och Sigge Eklund. Två genier, de med, och nästa år blir nog podcast-trenden ännu starkare i medie-Sverige, tror jag. Kanske lyckas Sigge få Alex att göra den där Spotify-spellistan med...?


JEANETTE GUSTAFSDOTTER

• Nya organisationen Utgivarna bildades och vd:n tog plats i debatten direkt. Bra. Vi har haft flera intresssanta styrelsemöten - cheferna för SR, SVT, TV4, UR, Sveriges Tidskrifter och de största tidningarna - och jag ser fram emot fler. Vi ska stå upp för publicistiken.


CECILIA & SAMIR

Utrikeskorrarna Cecilia Uddén och Samir Abu Eid på SR respektive SVT får symbolisera min respekt för alla journalister som riskerar så mycket för att vi andra ska få veta. De är båda fantastiska, men jag är aldrig så orolig som när Expressens egna utsända Terese Cristiansson, Kassem Hamadé eller andra är på farliga platser.

De som tyvärr lämnade oss under året

HANNES RÅSTAM

• "Fallet Ulf", Osmo Vallo-skandalen och så tv-programmen och boken om rättsskandalen Thomas Quick. Hannes Råstam hade många avslöjanden kvar, men innan cancern satte stopp hann han med sensationellt många ändå. En reporterhjälte.


PONTUS SCHULTZ

• Entreprenör som gick bort, bara 40 år gammal, i en tragisk cykelolycka i Frankrike. Jobbade på Expressen 1995 - men det var som debattör och redaktör för bland annat Veckans Affärer som han utmanade mediebranschen med nya tankar.


THOMAS MALMQUIST

• "Malmen" avslöjade "Spelskandalen", att Frank Andersson var dopad och att kinesiska pingisstjärnor la sig. Bland annat. Expressens förre sportchef vann i spalterna, men förlorade mot cancern. Björn Borg och många andra tog avsked i kyrkan.


ÅKE AHRSJÖ

• Legendarisk tidnings-vd som styrde Expressen ihop med Bo Strömstedt. Hade en gång chansen att köpa New York Post (tänk er den som edition ihop med GT och Kvällsposten!).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.