Efter flera dagar inomhus är journalisterna som varit fast på hotell Rixos i Tripoli ute.
Efter flera dagar inomhus är journalisterna som varit fast på hotell Rixos i Tripoli ute.

Journalisterna frisläppta från hotellet

Publicerad
Uppdaterad
I flera dagar har beväpnade Khadaffi-soldater hållit utländska journalister fångade i ett hotell i centrala Tripoli.
Nu har de äntligen fritagits.
- Det har varit en fullständig mardröm för oss alla, säger CNN:s reporter Matthew Chance.
Flera utländska personer har de senaste dagarna varit fast på hotellet Rixos i Tripoli. Två beväpnade Khaddafitrogna soldater har bevakat hotellet samtidigt som det rapporterats om kraftiga skottlossningar utanför.
En reporter från AP som gick in i hotellet under onsdagen hittade journalisterna samlade på andra våningen i hotellet, klädda i hjälmar och skottsäkra västar, samtidigt som en vakt berättade att de inte var tillåtna att lämna hotellet.

"Alla är ute"

Men senare under samma dag kunde de till slut ta sig ut.
"Rixos-krisen är över. Alla journalister är ute", rapporterade CNN:s Matthew Chance på Twitter.
– Det har varit väldigt komplicerat, skräckfyllt och känslosamt de senaste fem dagarna. Nu sitter vi i bilar som tillhör Röda korsets internationella kommitté. Vi lyckades förhandla så att de kunde ta sig in, säger han i CNN:s sändning kort efter att de tagit sig ut från hotellet.
Enligt Al Jazeera rör det sig om ett 40-tal personer som varit fast på hotellet, varav de flesta är journalister.
– Alla 36 journalister som varit fångade inuti hotellet, väsentligen mot sin vilja i något vi sett som en gisslanssituation, har nu fått tillåtelse att lämna, säger Matthew Chance.

Trodde på seger

De beväpnade soldaterna som bevakade journalisterna var övertygade om att Khaddafi skulle vinna kriget.
– Det var deras fasta tro att om vi gick utanför hotellet skulle rebellerna tillfångata oss, döda oss och våldta kvinnorna, säger BBC:s reporter Matthew Price som också var fast på hotellet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag