Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Journalister portas från Le Pens valvaka

Nationella frontens ledare Marine Le Pen. Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅN

Marine Le Pen och rivalen Emmanuel Macron.

Foto: Jbv News / Polaris / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES

Hon har kampanjat för att bli "hela Frankrikes" president.

Samtidigt portar Marine Le Pen vissa journalister från Nationella frontens valvaka.

– De här antidemokratiska metoderna som går tvärsemot informationsfriheten måste upphöra, säger Johan Hufnagel, redaktionschef på tidningen Libération.

Samtidigt valde polisen av säkerhetsskäl att spärra av området under dagen.

När Nationella frontens ledare Marine Le Pen gick vidare till andra omgången i presidentvalet valde hon att ta timeout som partiledare för att i stället enbart vara presidentkandidat - med målet att bli "hela Frankrikes president" och ena alla fransmän.

Men de välformulerade uttalande går på tvärs med hennes agerande.

När det bara är några timmar kvar innan vallokalerna stänger står det klart att Nationella fronten portat flera franska medier från partiets valvaka.

Det är journalister från nyhetssajten Rue89, tidningen Les Jours, tv-programmet "Quotidien" på TMC och nyhetssajten Buzzfeed France, Streetpress och Explicite som inte får komma in på valvakan, rapporterar Le Monde. Flera av medierna har även blockerats från att närvara vid tidigare kampanjmöten för Nationella fronten.

"Tiotal medier förbjuds utföra sitt arbete"

Det högerpopulistiska partiet förnekar dock att de portat någon, de menar i stället att det råder så hög efterfrågan på de 300 medieplatser de har under valvakan så det är därför som alla inte kan få komma in.

Men dagstidningen Libération ser så allvarligt på tilltaget att de väljer att bojkotta Marine Le Pens valvaka på grund av agerandet mot vissa medier.

– Det här är inte första gången som Nationella fronten förbjuder vissa journalister tillträde till sina möten. I vanliga fall handlar det om en eller två stycken, men den här gången är det ett tiotal medier som förbjuds utföra sitt arbete, säger Johan Hufnagel, redaktionschef på tidningen Libération.

Han fortsätter:

– I solidaritet med våra kolleger kommer Libérations redaktion, som ännu inte vet om vi också berörs av detta, beslutat oss för att inte närvara vid kvällen som organiseras av det här högerextremistiska partiet. De här antidemokratiska metoderna som går tvärsemot informationsfriheten måste upphöra, även hånet mot journalister under deras möten.

Även Bloomberg och Le Monde väljer att bojkotta valvakan.

– Vi fördömer kraftigt Le Pens attityd att utestänga vissa medier, nationella som internationella, från att bevaka hennes valvaka, skriver Luc Bronner, redaktionschef för Le Monde.

 

 

 

 

Omfattande säkerhet

Samtidigt valde polisen under valdagen att spärra av området vid restaurangen Châlet du Lac nära parken Bois-de-Vincennes i Paris där Nationella fronten höll valvaka under söndagskvällen.

I parken utanför restaurangen pågick under dagen en stor säkerhetsinsats och polisen har byggde upp stora barrikader i området för att förhindra att våldsamma demonstranter kommer i närheten av byggnaden, uppger Le Figaro.

I samband med första omgången av presidentvalet rörde sig flera svartklädda och maskerade demonstrantgrupper utanför platsen där Marine Le Pen höll sin valvaka. Demonstranterna attackerade även polisen och kastade olika föremål mot både polisen och de som anlände till valvakan.