Journalister fångade på lyxhotell i Tripoli

Publicerad
Uppdaterad
Lyxhotellet Rixos i Tripoli har blivit ett fängelse för de utländska journalisterna.
Khadaffitrogna män bevakar lobbyn och hårda strider rasar utanför byggnaden.
Reportrarna vågar knappt gå ut.
- Vi är mycket rädda och varma. Vi vet inte vad vi ska vänta oss, uppger CNN:s reporter Matthew Chance.
Rebellerna uppges ha tagit kontroll över större delen av huvudstaden Tripoli – till och med Khadaffis högkvarter.
Men de regeringstrogna styrkorna har fortfarande grepp om hotell Rixos, nära högkvarteret, där dussintals utländska journalister har suttit fast i flera dagar. Hotellet bevakas av beväpnade Khadaffitrogna styrkor och reportrarna har svårt att lämna byggnaden på grund av de hårda striderna utanför.
"Vi väntar och oroar oss för att de beväpnade männen när som helst kan bli fientliga", skriver AP:s reporter Dario Lopez.
"En av de unga beväpnade männen blev paranoid och trodde att journalister försåg rebellerna med information och började hota oss", skriver Dario Lopez.
På måndagskvällen dök Khadaffis son Saif al Islam upp på hotellet, och en grupp journalister tilläts följa efter honom i bil till högkvarteret – innan beväpnade män förde dem tillbaka till hotellet.

"Mycket rädda och varma"

Khadaffis trupper patrullerar hotell Rixos lobby, uppgav CNN:s reporter Matthew Chance på tisdagskvällen.
"Vi är mycket rädda och varma. Vi vet inte vad vi ska vänta oss", skrev han.
När han kom tillbaka till sitt rum på kvällen märkte han att det hade dörren blivit inslagen och rummet genomsökt, även om inget saknades.
"Vi är ganska rädda just nu. Vi är fångade här. Vi vill ut härifrån", uppgav han och menade att det nästan kändes som att de hölls kvar på hotellet mot deras vilja.
Journalisterna har gått upp på rummen för att vara i säkerhet, skrev Matthew Chance på Twitter vid 20-tiden.
Ungefär samtidigt rapporterade han om skottlossning inifrån hotellet.
"Vi skulle vilja förflytta oss till ett säkrare ställe och förhandla oss till en väg ut, men vi är förhindrade att göra det", skrev han några timmar senare.

Flyr till källaren

Hotellet saknar från och till el, rinnande vatten och luftkonditionering. Maten riskerar att bli förstörd. På måndagen åt journalisterna bröd och smör, på tisdagen gjorde kocken pommes frites. Det buteljerade vattnet håller på att ta slut, uppger AP:s reporter.
BBC:s reporter Matthew Price skriver att de flesta journalisterna saknar tillgång till internet den mesta av tiden.
Två satellittelefoner som har monterats på en balkong har förstörts av skottlossning.
Sky News reporter Tim Marshall twittrade på tisdagskvällen att han hade flyttat sig till ett rum utan fönster.
– När skottlossningen är som intensivast tar vi vår tillflykt till hotellets konferensrum i källaren, uppger AP:s reporter Dario Lopez.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag