Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Journalisten som blev toppdiplomat

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kina-ambassadören gick från att vara journalist på tidningen Arbetet i Malmö till att bli toppdiplomat i de fina salongerna.  

– Jag ville bli diplomat och sökte till UD och blev antagen till deras utbildning, berättade Anna Lindstedt i en intervju med Mitt i 2016. 

Hennes första ambassadörstjänst i Hanoi undertecknades av dåvarande utrikesminister Anna Lindh 2003. 

Anna Lindstedt föddes i Lund 1960 och har i knappt 30 år haft hela världen som arbetsfält. 

I hennes CV framgår det att hon talar engelska, franska, spanska, italienska och indonesiska flytande. Hon talar begriplig tyska och vietnamesiska och knapphändig kinesiska. 

Hon har varit ambassadör i Mexiko under regeringens krig mot knarkkartellerna och i korruptionens Vietnam. 

Anna Lindstedt: ”Det här har fungerat eftersom min man ställt upp”

Hennes fyra barn, nu vuxna, och hennes make har följt med dit uppdragen fört henne. 

– Det här har fungerat eftersom min man ställt upp. Han är lärare och har också kunnat jobba när vi varit utomlands, berättade hon under intervjun med Mitt i för knappt tre år sedan.

Posteringen i Kina riskerar efter mötet på Sheraton Hotel, där hon sammanförde fängslade svenska medborgaren Gui Minhais dotter med två affärsmän, att bli slutet på hennes diplomatiska karriär. 

Anna Lindstedt och affärsmännen på väg till det kontroversiella mötet med Angela Gui på Sheraton Hotel i Stockholm.

Och frågan är hur en så pass erfaren diplomat kunnat försätta sig i den situation där Anna Lindstedt nu befinner sig. 

Återvände till sitt gymnasium – som lärare

Anna Lindstedt pluggade på kommunala Katedralskolan i Lund fram till 1979. 

Sedan studerade hon språk på Lunds universitet fram till 1983, och under året 1980 franska och litteratur på universitetet i Sorbonne i Frankrike. 

Hon inledde sitt yrkesliv som turistguide vid Lagosjön i Italien 1982. 

1983 återvände hon till Katedralskolan – nu som lärare. 

Där jobbade hon fram till 1984, innan hon utbildade sig på journalistlinjen vid Skurups folkhögskola. Från mitten av 1980-talet jobbade hon som reporter och redigerare på Nerikes Allehanda i Örebro, och sedan på tidningen Arbetet i Malmö, som gick i konkurs år 2000.

Började som praktikant på UD 1990

Samtidigt som Anna Lindstedt jobbade som journalist så studerade hon ekonomi, statsvetenskap och internationell rätt vid Lunds universitet.

Hon blev antagen till Utrikesdepartementets diplomatutbildning och påbörjade en karriär som fram till för några veckor sedan pekat rakt uppåt. 

Efter att ha börjat som praktikant följde tjänster som ambassadsekreterare i Jakarta och Islamabad. 

I Islamabad hamnade Anna Lindstedt i hetluften, i januari 1995, efter att Pakistan hade skänkt tre hästar till dåvarande svenska arméchefen Åke Sagrén. 

Expressen kunde dock avslöja att hästarna hade avlivats när de kom till Sverige. 

Medlade i krisen med de avlivade hästarna

Detta orsakade en smärre diplomatisk kris och ett toppmöte hölls mellan Åke Sagrén och hans pakistanska motsvarighet Abdul Waheed. 

– Inga hårda ord utväxlades och stämningen var god, berättade Anna Lindstedt för TT efter att ha närvarat vid mötet. 

1997 återvände hon till Sverige för att jobba som handläggare på departementet för global säkerhet, och sedan som chef för UD:s Sydasienavdelning. 

General Pervez Musharraf under en presskonferens i Islamabad, i mars 2000. Foto: B.K.BANGASH / AP

2000 förhandlade hon med Pakistans militäre ledare general Pervez Musharraf, som hade tagit makten i en militärkupp ett år tidigare. 

Hon deltog som departementsråd i en EU-trojka som ville trycka på för återinförande av demokratiska val i landet. 

– General Musharraf säger att nationella val ska äga rum inom två år, mer exakt än så är han inte, sa Anna Lindstedt till Dagens Nyheter.  

Musharraf behöll makten i åtta år till

Hon såg ingen anledning att misstro generalens uppsåt. 

– Vi har erbjudit oss att skicka valobservatörer till Pakistan och även hjälp med själva valprocessen. Förslaget fick ett positivt mottagande av general Musharraf, sa Anna Lindstedt.  

Musharraf utnämnde sig själv till president året efter besöket och 2002 hölls en folkomröstning med 30 procents valdeltagande där hans ämbetsperiod förlängdes med fem år. Han avgick 2008. 

al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin, som låg bakom 11 september-attackerna gömde sig i Afghanistan. Foto: - / PRESSENS BILD , EPA

Två dagar efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001 så vädjade den talibanska regeringen i Afghanistan om att USA inte skulle anfalla landet, vilket sågs som ett trendbrott i talibanernas hårdföra hållning. 

– Det är intressant att de går ett steg längre. På något sätt kan det vara ett tecken på att de är rädda för att bli anfallna, sa Anna Lindstedt, som då var Afghanistanhandläggare vid UD, till Aftonbladet. 

Den 7 oktober samma år inledde USA invasionen av landet där al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin fått en fristad. 

2003: Anna Lindstedt blir ambassadör

Den 18 juni 2003 fick Anna Lindstedt sitt första förordnande som ambassadör, i Vietnams huvudstad Hanoi. 

Förordnande var undertecknat av utrikesminister Anna Lindh (S), som några månader senare knivmördades på NK i Stockholm av Mijailo Mijailovic. 

Anna Lindstedts förordnande som ambassadör i Vietnam.

Månadslönen var 43 000 kronor. 

Som Sveriges ambassadör i Hanoi uttalade hon sig 2005 efter att det genomförts en landsomfattande undersökning i Vietnamn som pekade ut korruptionen som det mest allvarliga problemet. 

– Korruption är ett orättvisans fenomen, som gör de fattiga fattigare och som slår mot Vietnams tillväxt och utveckling, sa ambassadör Anna Lindstedt till tidningen Thanh Nien. 

Blir ambassadör i Mexiko under knarkkriget

Året efter uttalade hon sig på nytt om den omfattande korruptionen i Vietnamn under ett möte mellan biståndsgivare och landets regering. 

Hanoi den 16 mars 2004. Den brittiska armégeneralen Michael Jackson går hand i hand med sin vietnamesiska motsvarighet Vo Nguyen Giap, då 92 år, som besegrade fransmännen och amerikanerna under Vietnamkriget. Foto: RICHARD VOGEL / AP

– För att givarländerna ska behålla förtroendet måste Vietnam ta krafttag mot korruptionen. Jag tror att vi måste gå från allmänt engagemang i de här frågorna till reella åtgärder, sa Anna Lindstedt enligt TT. 

Under 2006 fick hon sitt andra förordnande som ambassadör, den här gången i Mexiko. 

Förordnandet är undertecknat av dåvarande utrikesministern Jan Eliasson (S). 

Anna Lindstedts förordnande som ambassadör i Mexiko.

Månadslönen hade stigit till 51 000 kronor. 

Som ambassadör i Mexiko upplevde Anna Lindstedt den första diplomatiska kris där hon själv spelade huvudrollen. 

Detta efter att hon i februari 2007 hade deltagit i invigningen av en byggnad tillsammans med den kontroversiella guvernören Ulises Ruiz. 

Ulises Ruiz under guvernörsvalet i Oaxaca 2004. Foto: JAIME PUEBLA / AP

Guvernören anklagades vara ytterst ansvarig för många mord, försvinnanden, våldtäkter och tortyrfall i Oaxaca. 

Guvernören kom till makten genom ett omstritt val 2004. 

”Har gått runt med en mördare i Oaxaca”

”I en nylig social konflikt i Oaxaca som påbörjades förra sommaren har totalt runt 25 personer dödats av poliser, eller beväpnade män från guvernörens parti PRI, hundratals människor har arresterats, torterats och dödshotats, runt 60 kvinnor våldtagits av poliser, och tiotals människor `försvunnit´", skrev en debattör som kritiserade Anna Lindstedt i ett öppet brev. 

”Blodet hade knappt tvättats bort från gatorna när Anna Lindstedt vandrade igenom Oaxacas centrum och `konstaterade det lugn som rådde`”, skrev debattören och hänvisade till hur ambassadören hade citerats i tidningen La Jornada. 

”Sveriges ambassadör i Mexiko, Anna Lindstedt, har gått runt med en mördare i Oaxaca”, skrev en annan upprörd debattör. 

Den storslagna festen med ”Svennis”

Anna Lindstedt valde att försvara sitt deltagande i invigningen genom ett eget inlägg. 

”Tack för breven med anledning av mitt besök i Oaxaca nyligen. Jag beklagar om besöket har uppfattats på det sätt som ni beskriver. Mitt besök hade inte till syfte att legitimera vare sig det som hänt i samband med konflikten i Oaxaca eller guvernör Ulises Ruiz personligen. Om besöket har utnyttjats i det syftet är det olyckligt”, skrev hon, och berättade att besökte i själva verket handlade om att visa stöd för ett svenskt skogsteknologiprojekt som skulle inrymmas i byggnaden. 

Nya förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson får den mexikanska landslagströjan av landslagdirektör Justino Compean, under en presskonferens i Mexiko City i juni 2008. Foto: GREGORY BULL / AP SCANPIX SWEDEN

2008 bjöd Anna Lindstedt in 600 gäster till ett storslaget nationaldagsfirande i ambassadbyggnaden vid Paseo de las Palmas. Bland gästerna fanns Sven-Göran ”Svennis” Eriksson som utnämnts till ny förbundskapten för mexikanska lanslaget. 

Oro för säkerheten: ”Hela tiden vara på sin vakt”

Brittiska tabloider hade spekulerat i att landets ökända knarkkungar hade planer på att kidnappa Svennis, och när han i sällskap med två andra gäster lämnade festen ska Anna Lindstedt, enligt en artikel i Aftonbladet, ha lutat sig fram mot taxichauffören och sagt: 

– Ta väl hand om våra tre juveler. 

Oron över de kända gästernas välbefinnande var befogad. Efter att president Felipe Calderón förklarat krig mot knarkkartellerna och satt in militären i de mest utsatta städerna hade våldet exploderat i landet. 

En armépatrull utanför gränsstaden Ciudad Juarez 2010. Foto: RAYMUNDO RUIZ / AP

– Kriminaliteten är hög och som ambassadör är man mer utsatt än gemene man. Det händer något varje dag. Man får hela tiden vara på sin vakt och vara noga med var man vistas någonstans, berättade Anna Lindstedt för Blekinge läns tidning i augusti 2010, då över 20 000 människor hade dött i knarkkriget. 

Det nya jobbet som klimatambassadör

Efter 20 år på UD bytte Anna Lindstedt departement i september 2011 och blev klimatambassadör på Miljödepartementet under miljöminister Lena Ek (C). 

På posten blev hon Sveriges chefsförhandlare för internationella klimatavtal och fick mer uppmärksamhet än  någonsin tidigare. Under tiden som klimatambassadör ska Anna Lindstedt ha fått smeknamnet ”Miss Sunshine”, på grund av sin positiva anda under de ödesmättade förhandlingarna om klimatprotokollen. 

Inför förhandlingarna i Paris 2015, gav hon en intervju i tidningen Sveriges Natur, där hon medgav att EU:s formella chans att påverka var begränsad då unionen endast hade en röst. 

– Men man kan göra mycket bakom kulisserna. Internationella förhandlingar bygger på fotarbete i korridorerna. Det gäller att prata med alla och förstå olika länders utgångspunkter. Bra relationer gör det lättare att hitta kompromisser, sa hon till tidningen. 

Utses till ambassadör i Peking 2016

Efter fem år på Miljödepartementet så återvände Anna Lindstedt till UD och utsågs till ambassadör i Peking, i slutet av april 2016, av utrikesminister Margot Wallström (S). 

Förordnandet som ambassadör i Peking.

 

Månadslönen var 83 800 kronor. 

Den svenska medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai hade suttit fängslad sedan året innan Anna Lindstedt tillträdde. 

Hösten 2017 fick hon träffa Gui Minhai i fängelset för första gången, under 20 minuter. 

Det rapporterades om att Minhai varit vid gott mod under mötet men Anna Lindstedt och ambassaden i Peking avböjde att kommentera vad som utspelat sig. 

Berömde Kinas klimatarbete i intervju

Däremot kommenterade Anna Lindstedt hur Kina profilerat sig som en stormakt i klimatfrågan efter att USA:s president Donald Trump lovat att dra sig ur Parisavtalet. 

– Jag tror att Kina vill driva klimatfrågan både nationellt och internationellt. Det såg jag tecken på redan under mina fem år som klimatambassadör; hur Kina flyttade fram sina positioner. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på de stora utmaningarna, sa Anna Lindstedt till SVT Nyheter i maj 2017. 

Gui Minhai greps av kinesiska myndigheter i Thailand 2015.

Under 2018 fortsatte den UD:s och den svenska ambassadens tysta diplomati kring fängslade Gui Minhai – om hur det jobbas för att få honom fri.  

Nya jobbet i farozonen efter Sheraton-mötet

Den 17 januari i år meddelade plötsligt regeringen att Anna Lindstedt fått ett nytt jobb. Som ambassadör för Agenda 2030 – de 17 globala målen för hållbar utveckling för att utrota fattigdom och hunger. Tjänsten skulle hon ha påbörjat i mars – nu är det oklart om hon tillträder. 

Detta efter att  dottern Angela Gui valde att berätta om mötet på Hotell Sheraton, med Anna Lindstedt och affärsmännen, den 24 och 25 januari, då ambassadörens ”tysta diplomati” blev offentlig. 

Expressen har sökt Anna Lindstedt.