Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Journalisten Sajid Hussain, 39, försvunnen i Sverige

Journalisten Sajid Hussain, 39, försvann spårlöst i Uppsala 2 mars och anmäldes försvunnen tre dagar senare.
Polishuset i Uppsala.Foto: EMIL NORDIN

Journalisten Sajid Hussain, 39, försvann spårlöst i Uppsala 2 mars och anmäldes försvunnen tre dagar senare. 

Nu utreder Uppsalapolisen hans försvinnande och vännerna undrar vad som kan ha hänt. 

– Jag tror inte att han försvunnit frivilligt. Han är inte en sån person. Han vet hur många som skulle bli oroliga, säger hans vän och kollega Taj Muhammad Baloch.

Sajid Hussain har politisk asyl i Sverige. Han jobbade för tidningen Baluchistan Times som bland annat bevakar brott mot mänskliga rättigheter i provinsen Baluchistan i sydvästra Pakistan. 

En av de personer som senast haft kontakt med Sajid Hussain är hans nära vän och kollega Taj Muhammad Baloch. De talades vid i telefon 2 mars, samma dag som försvinnandet. De har känt varandra i över 20 år och blev vänner innan de flyttade till Sverige. 

– Han var en av de mest inflytelserika journalisterna från Baluchistan som arbetade med engelska tidningar. Han hade examen i ekonomi, internationella relationer och engelsk litteratur. Han hade bra insikt i situationen i Pakistan men också hur det ser ut internationellt, säger Taj Muhammad Baloch.

Han vill inte spekulera i vad som kan ha hänt. 

– Jag vet ingenting än. Vi hade inte förväntat oss att det här skulle hända i Sverige. Jag är i chock fortfarande. 

Finns risk att han förts bort mot sin vilja

Erik Halkjaer, ordförande i svenska Reportrar utan gränser säger att Sajid Hussain är särskilt utsatt för risker som kan vara kopplade till försvinnandet. 

– Man får komma ihåg att Pakistan inte är ett land där man tar lätt på pressfrihet. Man jagar journalister. Det sitter journalister i fängelse och ett 50-tal journalister har dödats de senaste tio åren. Baluchistan, provinsen som Sajid kommer ifrån är en region där det varit en konflikt till och från sedan 40-talet. Den pakistanska regeringen har förbjudit journalister att överhuvudtaget skriva om konflikten eftersom man anser att den beväpnade rebellgruppen är terrorister, säger Erik Halkjaer.

Erik Halkjaer säger också att det finns exempel i närtid på journalister som bor i exil i Sverige och som blivit utsatta för påtryckningar från länderna de kommer från. Någonting han och Reportrar utan gränser vill att polisen har med sig i arbetet. 

– Jag utgår från att polisen gör sitt jobb, men vi vill ju bara understryka att man inte kan borste från den risk som finns att han förts bort mot sin vilja på grund av sitt jobb. Vi tycker att det är viktigt att polisen utreder även det här. 

Familjen är på väg att flytta till Sverige

Sajid Hussain jobbar som timlärare i baluchiska på Uppsala universitet där han också studerar vid ett mastersprogram. Carina Jahani är hans närmaste chef och det var hon som anmälde honom försvunnen på tisdagen 5 mars efter att varken hon eller hans vänner kunde komma i kontakt med honom. 

– Det jag vill säga är att hans familj är kvar i Pakistan. För deras säkerhets skull och att vi inte vet vad som hänt tycker jag inte att vi ska beskylla pakistanska myndigheter i nuläget. Vi vet ingenting, säger Carina Jahani. 

Familjen har nyligen blivit intervjuad av den svenska ambassaden i Islamabad för att kunna återförenas med Sajid Hussain i Sverige. 

– Han är nog ganska övertygad om att de kommer innan sommaren eller under sommaren innan skolstart, säger Carina Jahani.

Sajid Hussains hustru ber, i en intervju med Al Jazeera, den svenska polisen om hjälp för att hitta hennes make. 

– Jag vet inte hur han försvann eller var han är. Vi behöver få hjälp av den svenska polisen för att kunna lokalisera min man. Först så sa de att det är vanligt att folk isolerar sig i Sverige. Vi är oroade för hans säkerhet och välmående. Det är väldigt ovanligt för en journalist som Hussain att åka någonstans utan att informera oss, säger hon. 

Tror inte att han skulle försvinna av egen vilja

Taj Muhammad Baloch tror inte att hans vän själv skulle välja att försvinna.

– Han är inte en sån person. Han vet hur många som är oroliga och han har aldrig gjort någonting sånt tidigare. Han brukar alltid informera om var han är och gör. Han är också väldigt mån om sina vänner och sin familj. 

Flera andra tidningar har också skrivit om fallet. I Al-Jazeera pekar den internationella avdelningen av Reportrar utan gränser ut Pakistans underrättelse- och säkerhetstjänst som möjligt ansvarig för försvinnandet. 

”Vi vet att två andra pakistanier i Europa har fallit offer för påtryckningar mot sina familjer i hemlandet under de två senaste månaderna och vi vet att en lista över måltavlor bland pakistanska dissidenter cirkulerar,” skriver Daniel Bastard på internationella Reportrar utan gränser i ett mejl till tidningen. 

Förundersökningsledaren Carin Lenke meddelar via Uppsalapolisens pressperson Jonas Eronen de inte kan ge ut så mycket information i nuläget.

– Det som är utanför sekretessen är att det kom in en anmälan 5 mars. Det handlar om en person som sågs senast 2 mars i Uppsala och det är ett öppet ärende. Polisen letar aktivt och använder inre och yttre spaning. Man har även kontakt med externa aktörer men vad delarna exakt består av är sekretess, säger Jonas Eronen. 

 Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säkerhetspolisen, säger att Polismyndigheten får svara på frågor då det är deras ärende men att de känner till uppgifterna. 

– VI vet om det och rent generellt har vi ett jättenära samarbete med polismyndigheten. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.