Lars Weiss är död: Blev 75 år gammal

Grundade TV4 Nyheterna
Lars Weiss har dött efter en tids sjukdom.
Foto: LEIF HALLBERG
Nyhetsankaret Bengt Magnusson och Nyhetscheferna Jan Andersson och Lars Weiss på TV4 Nyheterna.
Foto: BJKÖRN LUNDBERG
Lars Weiss och sambon Anna Lindmarker vid Guldbaggegalan 2017 på Cirkus.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN
Lars Weiss blev 75 år gammal.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES
Kollegor och konkurrenter. Jan Scherman, då undersökande reporter på TV4 och Lars Weiss, då nyhetschef på TV4 med Jarl Alfredius, nyhetsankare på SVT som avled 2009. Bilden är tagen 1988.
Foto: FOLKE HELLBERG / DN
Fööre TV 4-cehfen Jan Scherman jobbade nära Lars Weiss i många år. Scherman minns Lars Weiss som en engagerad, energisk och inspirerande publicist
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Amelia Adamo minns Lars Weiss som glad och lättsam
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 8

Författaren och journalisten Lars Weiss, 75, har dött, rapporterar TV4 Nyheterna. 

Han grundade bland annat TV4 Nyheterna och avled efter en tids sjukdom.

– Han var ett av de viktigaste skälen att jag gick från SVT till TV4 och var en garant för att nyhetssatsningen skulle bli seriös, säger TV4-profilen Bengt Magnusson. 

Lars Weiss föddes år 1946 i Linköping. Han hade en lång och framgångsrik karriär som journalist, författare och mediepersonlighet. 

Under sina verksamma år arbetade han bland annat på både Sveriges Radio och Aftonbladet innan han år 1989 gick över till SVT och blev chef för Aktuellt. 

Ett år senare startade och grundade han TV4 Nyheterna. Där arbetade han i tio år som både programdirektör och nyhetschef.

Lars Weiss levde tillsammans med TV4-ankaret Anna Lindmarker, 60, i över 20 år.

Anna Lindmarker har berättat för Expressen om vilket stort stöd Weiss varit för henne i samband med tuffa nyhetsbevakningar. 

Tillsammans fick de sonen Willy när Lindmarker var 45 år gammal. 

– Man kan säga att det var en ordentlig sladdis och en stor överraskning för oss. Vi var inte alls beredda på det. Man kan tycka att folk i vår ålder borde ha koll på det där. Med det visade sig att vi inte hade det. Med det gjorde ingenting. Vi blev jätteglada, sade hon till Expressen.

Stödet efter stora tragedin

Lars Weiss har själv förlorat sonen Jonas som dog bara 33 år gammal. Weiss skrev boken ”I saknadens tid” om sorgen att behöva begrava sitt barn.

I en intervju i samband med boken berättade Weiss om hur nyhetsankaret Anna Lindmarker blev ett stöd även privat, då de båda blev ett par.

– Hon kämpade med att förstå mig och min sorg och saknad. Det var säkert inte så lätt alla gånger för henne men det betydde oerhört mycket för mig, sade Lars Weiss då.

”Det känns”

Journalisten och programledaren Lennart Ekdal var med och startade TV4-nyheterna tillsammans med Lars Weiss och han beskriver en vänskap som sträckte sig över många år. 

– Vi har följts åt journalistiskt genom åren och naturligtvis blivit vänner också. Vi sågs faktiskt så sent som för ett halvår sedan och då visste ingen någonting, jag vet inte om Lasse själv var medveten om att han var sjuk eller om han höll det för sig själv. Så det var chockartat, beskedet. 

Ekdal beskriver Lars Weiss som en av de viktigaste personerna i svensk nyhetstelevision, och som en nära vän. 

– Han tyckte jag var lite svårhanterlig men hade förmåga att garva åt det. Jag gillade honom, han gillade mig. Jag är mer ledsen på ett personligt plan. Dessutom är man nu själv nybliven pensionär. Då börjar man tänka att är det så här livet ska te sig nu, att polarna börjar ramla bort. Det känns. 

”Oerhörd chock”

Journalisten och programledaren Malou von Sivers beskriver beskedet om Lars Weiss död som en chock.

– Jag hade ingen aning om att han var så svårt sjuk. Han blev ju bara 75 som inte är någon ålder så det är en oerhörd chock faktiskt. Framför allt tänker jag nu på hans familj, hans nära och kära, hur svårt det här är.

Även Malou von Sivers beskriver Weiss som en garant för att TV4:s nyhetsbevakning skulle bli seriös. Hon beskriver ett tonfall hos TV4 som Lars Weiss skapade tillsammans med journalisten Janne Andersson.

– Det är de här två som man kommer att komma ihåg.

Von Sivers beskriver Weiss som en person man lägger märke till. 

– Jag kan se honom framför mig med de långa benen, cowboyboots och smala jeans och ibland en hatt på sig. Skägget och de varma ögonen. Sedan hade han en blick och en analys som jag bär med mig. 

– Hans minne kommer att finnas kvar i vårt dagliga arbete, säger Malou von Sivers.


Amelia Adamo minns Lars Weiss som glad och lättsam och sörjer en vän.
– Jag blev chockad. Han var som vanligt sist vi hördes i våras med sitt skrockande fina skratt. Hans eviga glädje med skoj i ögonen är det jag vill minnas mest. Duktig uppfinningsrik det kan alla vittna om. Men för mig är han först och främst lång glädje.


Nyhetsankaret och TV4-kollegan Bengt Magnusson sörjer sin bortgångna kollega. 

– Jag kommer minnas honom som en oerhört inspirerande person som var väldigt mån om all personal. Han drev på nyhetsarbetet, men gjorde det alltid med gott humör och var snabb till skratt och skämt, säger Magnusson.

Journalisten Sven Irving var nyhetschef på TV4. 

– Det här kom fullkomligt oväntat för mig. Det är omskakande. Han var en av de mest betydande människorna i media under min livstid. En varm, modig, människa trots tuff bild utåt. Oerhört engagerad och välmenande, säger Irving. 

Journalisten Rolf Porseryd arbetade ihop med Weiss under flera år, bland annat på TV4 och Sveriges Radio. 

– Jag kommer att sakna honom, säger han till Aftonbladet.

”Han var nyhetsförmedlingens reformator”

Jan Scherman, tidigare vd för TV4, arbetade nära Lars Weiss under många år. Han minns honom som en engagerad, energisk och inspirerande publicist. 

– Han införde ett helt nytt tänkande och såg att kulturnyheter och sportnyheter var minst lika viktigt som inrikes och utrikesnyheter. I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var det där stora landvinningar – och det var Lasse som såg till att genomföra dem, säger Jan Scherman.

Sorgen efter dödsbudet beskriver han som gränslös och nästintill ointaglig. Lars Weiss kom att betyda mycket för hur Jan Schermans eget arbetsliv kom att utstaka sig. 

– Jag hade nog aldrig lämnat Norrköping om Lasse inte hade varit garanten för oberoende och professionell publicistik, och det säger väl allt.

– Men han lämnar också ett privat avtryck. Det kändes som att vi arbetade 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, 365 dagar om året – men mitt i detta kunde vi lira en match squash eller ta oss ett gott glas rött vin. Vi hade båda två någon slags kärlek till det franska och en kompromisslös passion för jobbet. Det hade vi verkligen gemensamt, säger Jan Scherman. 

Lars Weiss somnade in i närvaro av sin familj. 

Han blev 75 år.


Anders Björkman: ”Glöden och humorn uppskattade man hos honom”

Lars Weiss har avlidit – blev 75 år gammal

Hagen möter Lars Weiss

Cecilia Hagen mötte journalisten Lars Weiss som förlorade sitt barn i en tragisk olycka för tio år sen. Efter dödsfallet släppte han en bok om sonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.