Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Journalisten försvann spårlöst från lägenheten

Journalisten Ding Lingjie försvann spårlöst från en lägenhet i östra Kina.
Ett videoklipp på president Xi Jinping ska ligga bakom gripandet. Foto: XIE HUANCHI
Reuters-journalisten Kyaw Soe Oo greps och frihetsberövades i december misstänkt för sekretessbrott. Foto: TT

LONDON. Journalisten Ding Lingjie försvann spårlöst från en släktings lägenhet i östra Kina.

Familjen visste inte att hon gripits – på grund av ett videoklipp med Xi Jinping.

– Hon var misstänkt för att ha förolämpat landets ledare, säger advokaten Ren Quanniu.

Journalisten Ding Lingjie hade rest till staden Zibo i provinsen Shandong i östra Kina i september förra året för att hälsa på och bo hos en släkting. Enligt Radio Free Asia och Epoch Times var hon ensam i lägenheten där hon greps den 22 september. Först kvällen därpå upptäckte släktingen att hennes dator, kläder och andra tillhörigheter var borta. Av Ding Lingjie fanns heller inga spår och det gick inte att komma fram på hennes mobiltelefon. 

Familjen anmälde henne försvunnen

Familjen tog först kontakt med den lokala polisen för att anmäla henne försvunnen. I stället blev de då informerade om att hon hade gripits. 

"Dings bror, Ding Lingxi, berättade den 30 september att han inte hade fått något häktningsbeslut eller förklaring från polisen till varför hans syster hölls frihetsberövad", skriver kommittén för skydd av journalister, CPJ, i en artikel om vad som framkommit om gripandet av den kinesiska journalisten. 

 

Sajten rapporterar om brott mot mänskiga rättigheter

Ding Lingjie jobbade för Minsheng Guancha, en sajt som rapporterar om hur invånare i Kina utsätts för brott mot de mänskliga rättigheterna. Sajtens grundare Liu Feiyue har också gripits och sitter frihetsberövad sedan November 2016, misstänkt för att ha uppmuntrat till att störta statsledningen. 

Gripandet av Ding Lingjie i september är inte första gången kinesisk polis låst in henne enligt sajten Fangminzhisheng. 2014 misstänktes hon för att ha uppviglat till bråk efter att ha skrivit om hur myndigheterna behandlar invånare som protesterar mot regeringen. Enligt Radio Free Asia släpptes hon mot borgen efter att ha varit inlåst i 33 dagar. 

För min egen skull, för det som kommer efter mig, för samhällets utveckling och för att vi kanske snart kan få en opartisk rättvisa

Enligt Front Line Defenders har hon själv sagt:

– Jag vet att det kan komma en dag när jag skickas i fängelse. Men allt jag gör, gör jag med gott samvete och hjärta. För min egen skull, för det som kommer efter mig, för samhällets utveckling och för att vi kanske snart kan få en opartisk rättvisa. Jag gör detta av min egen vilja.  

 

 

Presidentens huvud inklistrat på en naken man

Efter gripandet förra året fick Ding Lingjie träffa sin advokat Ren Quanniu för första gången efter knappt två månader. Advokaten berättade senare för Radio Free Asia om mötet och att journalisten själv visste väldigt lite om misstankarna mot henne.  

– En av anledningarna till att man höll kvar henne hade att göra med ett videoklipp med president Xi Jinping, berättade advokaten enligt Radio Free Asia.

Videoklippet ska ha rört sig om en film där president Xi Jinpings huvud klistrats på en naken manskropp, skriver Hong Kong Free Press. Enligt advokaten gick det inte att få bekräftat vilken myndighet som egentligen låg bakom gripandet.

–  När hon förhördes lät de henne aldrig se klippet. Det enda de ville var att hon skulle erkänna att hon hade lagt ut det. De som förhörde henne sa att hon var misstänkt för att ha förolämpat landets ledare, uppgav advokaten för Radio Free Asia. 

 

Kina och Turkiet två värsta länderna

Reportrar utan gränser sammanställer varje år antalet dödade och fängslade journalister. I den senaste rapporten från slutet av 2017 konstaterades att siffran över antalet fängslade journalister var lägre jämfört med tidigare år, men att utvecklingen trots det var oroande. På den senaste listan fanns länder som Ryssland och Marocko, som vanligtvis inte finns med i sammanställningen. 

Omkring hälften av de fängslade journalisterna sitter frihetsberövade i fem länder, varav Kina och Turkiet är de två värsta. 

De har alla fängslats på grund av att de gjort sitt jobb

Organisationen CPJ tog i början av april upp Ding Lingjies fall i sin årliga kampanj för fängslade journalister som de kräver måste friges omedelbart. 

– Dessa journalister kommer från olika bakgrunder och har bevakat olika frågor, men de har alla fängslats på grund av att de gjort sitt jobb. CPJ kräver att de släpps fria omedelbart och att regeringar som frihetsberövat dem upphäver de lagar som lett till att de fängslats, sa organisationens Courtney Radsch i ett uttalande då. 

 

LÄS MER: Här försvann svensken Gui Minhai i semesterparadiset 

 

 

PRESSFRIHETENS DAG

 Den 3 maj varje år infaller Internationella pressfrihetens dag, som är instiftad av FN och ska sätta fokus på betydelsen av fri press. I samband med pressfrihetens dag publicerar Expressen en serie reportage om journalister och publicister som på olika vis kämpar för det fria ordet.