Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Journalisten Brent Renaud ihjälskjuten

De två journalisterna var på väg för att filma flyktingar som försöker lämna Ukraina när de blev beskjutna av ryska styrkor.
Brent Renaud.
Foto: University of Arkansas
Brent Renaud.
Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN
Brent Renaud.
Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN

Den prisbelönta journalisten och filmaren Brent Renaud, som tidigare arbetat för The New York Times, har skjutits till döds av ryska styrkor i Irpin.

Två andra journalister har skadats, enligt polisen i Kiev.

Enligt uppgifter satt de i en bil när de blev beskjutna.

De ryska attackerna mot staden Irpin, nordväst om Kiev, har varit hårda de senaste dagarna.

På söndagen sköts den amerikanska videojournalisten Brent Renaud, 50, till döds i området, uppger Ukrainas polismyndighet.

Polischefen i Kiev, Andriy Nebytov, delar en bild från platsen som visar Renauds presskort, och hans pass.

”Ockupanterna dödar cyniskt även journalister från internationella medier som försöker visa sanningen”, skriver han i ett Facebook-inlägg och fortsätter:

”Nu försöker man få bort offret från krigszonen.

Polisen: Två andra skadade

Två andra journalister skadades, enligt polisen. 

I en video som delats på sociala medier, och som ännu inte verifierats av större medier, berättar en av dem om händelsen. Han beskriver hur han och Brent Renaud blev beskjutna när de passerade en checkpoint i bil.

– De började skjuta på oss, så föraren vände om och de fortsatte skjuta på oss.

Polischefen i Kiev skriver att tillståndet för de två journalisterna som ska ha skadats är okänt, och att de förts till sjukhus.

NYT: ”Vi är i djup sorg”

Polisen i Kiev uppgav att Brent Renaud arbetade för New York Times. Han har tidigare publicerat material hos dem, men var inte var på uppdrag för New York Times när han sköts, enligt tidningen.

”Vi är i djup sorg efter att ha hört om Brent Renauds död. Brent var en skicklig fotograf och filmmakare som bidragit till The New York Times genom åren”, skriver Cliff Levy, biträdande redaktionschef, i ett uttalande.

Han skriver vidare att uppgifterna om att Brent Renaud var anställd hos dem började cirkulera eftersom han vid sin död bar ett presskort med deras logotyp från ett tidigare uppdrag.

Brent Renaud var prisbelönt, och hade tillsammans med sin bror producerat film och tv för flera kända bolag från sina resor genom kris- och krigsdrabbade områden.

Händelsen är ”chockerande och fasansfull”, säger Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till CBS News.

Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser uppger att Brent Renaud är den första utländska journalisten som dödats sedan Rysslands invaderade Ukraina. 

”Två ukrainska journalister har tidigare dödats och fem utländska journalister skadats. #pressfrihet”, skriver han på Twitter.

Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i hela Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

”Civila här dör, skadas och lemlästas”

Expressens Magnus Falkehed på plats i Mykolajiv där flyglarmen ljuder konstant.

Paniken i Tjernihiv – vågar inte evakuera

”Skulle skicka människor i döden.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.