Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Journalisten Abdullah Bozkurt misshandlades av tre män

De tre männen slog Abdullah Bozkurt bland annat i ansiktet och på huvudet.
Foto: Privat
Abdullah Bozkurt skriver kritiskt om Turkiets regering.
Foto: Privat

Den turkiske journalisten Abdullah Bozkurt, 49, blev i torsdags misshandlad av tre män utanför sitt hem.

Bozkurt är undersökande journalist med fokus på Turkiet – och han tror inte att han attackerades av en slump.

– Jag kan inte säga med hundraprocentig säkerhet att den här attacken är kopplad till mitt skrivande, men det är min misstanke, säger han.

När Abdullah Bozkurt gick ut med soporna i torsdags eftermiddag lade han märke till en ung man som satt på en bänk intill sophuset.

– Sedan kände jag hur han kom i hög fart och sparkade mig bakifrån. Jag snubblade och föll till marken, säger han.

Ytterligare två gärningsmän anslöt, enligt Bozkurt.

– De började slå mig i ansiktet, på huvudet, mina händer och andra delar av kroppen. 

Efter en kort stund upphörde misshandeln plötsligt och de tre männen sprang i väg, enligt Abdullah Bozkurt. Han tog sig tillbaka in i lägenheten där hans fru ringde polis och ambulans. Polisen kom och tog upp en anmälan innan Abdullah Bozkurt fördes till akuten.

Stockholmspolisens presstalesperson Carina Skagerlind bekräftar att polisen upprättade en anmälan om misshandel på Abdullah Bozkurts adress i Stockholmsförorten Tensta i torsdags.

– En person ska ha blivit misshandlad av vad som uppges vara tre gärningspersoner, utan tillhyggen. Sedan ska de ha lämnat platsen till fots, säger hon.

”De hade sett ut sin måltavla”

Abdullah Bozkurt har fortfarande ont i högra sidan av huvudet, men inte värre än att han kan arbeta igen. Han upplevde att angreppet på honom var planlagt.

– De hade sett ut sin måltavla. Jag tror inte att det är en slumpmässig händelse.

Han säger att han ofta får hot, mestadels från anonyma avsändare i Turkiet, på grund av att han skriver kritiskt om den turkiska regeringen. Han är specialiserad på frågor som rör landets underrättelsetjänst och dess kopplingar till olika jihadiströrelser som opererar i krigshärdarna i Turkiets närhet.

– Jag kan inte säga med hundraprocentig säkerhet att den här attacken är kopplad till mitt skrivande, men det är min misstanke.

Abdullah Bozkurt flydde efter kuppförsöket

Abdullah Bozkurt har inget minne att han hörde någon av gärningsmännen säga något. Han såg bara ansiktet på mannen som satt på bänken vid sophuset. Mannen var smal och svarthårig med brunt mellanstort skägg, uppger Abdullah Bozkurt, som utifrån utseendet uppfattade att mannen hade sitt ursprung i Mellanöstern.

I Turkiet arbetade Abdullah Bozkurt på dagstidningen Zaman och dess engelskspråkiga utgåva Today's Zaman. Zamans styrelse stod nära den USA-baserade muslimske predikanten Fethullah Gülen, som av president Erdogan pekades ut som hjärnan bakom den misslyckade statskuppen 2016.

Tidningens redaktionella verksamhet hade inget med ägarnas politiska åsikter att göra, enligt Abdullah Bozkurt, men efter kuppförsöket stängdes Zaman av regeringen och myndigheterna inledde en kampanj med massgripanden av misstänkt oppositionella journalister. Abdullah Bozkurt flydde till Sverige, utan frun och barnen. 

– Jag trodde att jag skulle kunna återvända när dammet hade lagt sig, men sedan började de gripa journalisters familjemedlemmar, så efter två månader lyckades jag få hit min familj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.