Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Journalist uppges gripen av regimen

Journalisten Kurdo Baksi. Foto: Christian Örnberg

Den svenske journalisten som är försvunnen i Syrien greps av syrisk säkerhetspolis – troligen av misstag.

Kurdiska partiet PYD kämpar för att få honom släppt, men förhandlingarna har strandat, enligt PYD.

– Regimen lovade att släppa att släppa honom, men så plötsligt ändrade de sig totalt, säger Shiyar Ali, svensk representant.

Det kurdiska partiet (PYD), Democratic Union Party (Syria) styr tre kurdiska kantoner i Syrien.

Partiet har uppgifter om att den svenske journalisten greps den 15 februari av regimens säkerhetstjänst vid en checkpoint i staden Qamishlo.

– Det är något som har gått fel. Något missförstånd med en tolk, som gjort att man trott att han tillhörde någon annan, säger Shiyar Ali, partiets representant i Sverige.

Sedan dess har förhandlingar pågått mellan syrisk säkerhetstjänst och kurdiska PYD. Tillsammans med den svenske journalisten sitter även en kurdisk journalist frihetsberövad.

– Regimen hade lovat att släppa dem i går. Sedan sa de lördag morgon, sedan eftermiddag. Så plötsligt ändrade de sig totalt, säger Shiyar Ali.

Vädjar om hjälp från Sverige

Samtidigt trappas situationen upp.

Enligt PYD håller omkring 100 kurdiska gerillamän polisstationen. Man uppger också att poliser tagits tillfånga, som ytterligare påtryckning.

Samtidigt vädjar PYD nu till Sverige om hjälp.

– Vi ska informera UD om det som hänt, och hoppas att de kommer att börja lägga energi på det. De måste göra det nu, säger Shiyar Ali.

Journalisten Kurdo Baksi menar att det gäller att svensken blir kvar i kurdkontrollerade Qamishlo. Förs han till Damaskus blir läget värre.

– Situationen är mycket allvarlig, säger Kurdo Baksi.

Den kurdiska pressorganisationen Free Media Union bekräftar att den svenske journalisten och hans översättare greps av regimen. Free Media Union försökte kontakta dem, men översättarens telefon stängdes då av. Organisationen skriver i ett pressmeddelande att man också hoppas på internationell hjälp.

”Vi uppmanar pressorganisationer, regionala och internationella, att sätta press på den syriska regimen så att de släpper de journalister som tagits av deras styrkor i Qamishlo” står det bland annat i pressmeddelandet.

Den schweiziske krigskorrespondenten Kurt Perda träffade den svenske journalisten i Kobane i september 2014, där svensken var en av de första reportrarna.

– Han var väldigt ung och oerfaren, men modig. Vi befann oss när fronten. Jag uppfattade honom som trevlig och positiv. Det behövs sådana som han i konflikter, säger Kurt Perda.

"Kan inte säga mer"

Expressen har varit i kontakt med journalistens föräldrar, men de vill ännu inte kommentera utvecklingen.

Frilansjournalisten jobbar i regionen på uppdrag av Arbetaren, SSU-tidningen Frihet samt ETC.

Cecilia Irefalk, redaktionssekreterare på Arbetaren, säger att hon fått löfte av en kontakt att tala med den försvunne journalisten under helgen. Hon vill inte berätta vem kontakten är, eller var kontakten är placerad.

– Jag litar på den personen och hoppas att beskedet också går att lita på. Tyvärr kan jag inte säga mer med hänsyn till säkerheten, säger hon.

Madeleine Hammarström, chefredaktör vid SSU-tidningen Frihet, vill inte prata om sin medarbetare.

– Jag kan inte kommentera med hänsyn till eventuella inblandade personers säkerhet, säger hon.

"Har en bra chans"

Johan Ehrenberg på tidningen ETC vill inte heller kommentera händelsen.

Polisens Nationella operativa avdelningen, NOA, följer utvecklingen.

– Vi har sagt förut att vi inte kommenterar den här typen av händelser, säger presstalespersonen Jessica Krasser Fremnell.

Bassam Alahamad, människorättsaktivist i Istanbul. Han jobbar med organisationen VDC som bevakar försvinnanden i Syrien och har pratat med medarbetare till den svenske journalisten som givit samma uppgifter som PYD.

– I de här situationerna sker misstag. Det är många journalister som besöker Qamilshlo, säger han och fortsätter:

Utrikesdepartementet uttalar sig inte alls kring händelsen.

– UD har inga kommentarer till de nya uppgifterna, säger pressjouren Ulla Jacobson.

 

Förtydligande: Staden Qamishlo ligger i nordöstra Syrien. Qamishlo är den kurdiska stavningen – på arabiska heter staden Qamishli. Det finns dessutom fler alternativa stavningar, Kamishli eller Qamishly till exempel.