Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Journalist från Wall Street Journal uppges gripen i Ryssland

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Evan Gershkovich
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MAKSIM BLINOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Wall Street Journal–journalisten Evan Gershkovich ha gripits i Ryssland, misstänkt för spionage, och riskerar 20 års fängelse.

Wall Street Journal kräver nu att han släpps omedelbart.

Ryska säkerhetstjänsten FSB meddelar att han häktats i två månader, rapporterar Ekot.

En reporter vid tidningen The Wall Street Journal har gripits i Ryssland.

Den amerikanska journalisten anklagas för spioneri för USA:s räkning. Enligt Reportrar utan gränser granskade han för närvarande den paramilitära Wagnergruppen.

Den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar att det handlar om Evan Gershkovich, som täcker Ryssland, Ukraina och forna Sovjet för den amerikanska tidningen. Enligt den ryska säkerhetstjänsten FSB anklagas han för spioneri för USA:s räkning.

Han greps ”på bar gärning”, hävdar Maria Zacharova, talesperson vid Rysslands utrikesdepartement.

”Tyvärr är det inte första gången som en utländsk korrespondentstatus, ett pressvisum och en ackreditering används av utlänningar i vårt land för att dölja aktiviteter som inte är journalistik”, skriver hon i sociala medier.

”Det är inte den första välkända västerlänningen att gripas på bar gärning”, fortsätter hon.

WSJ bekymrade

Gershkovich påstås ha gripits i staden Jekaterinburg vid Uralbergen medan han ”försökte komma över hemligstämplad information” om den ryska militären, skriver nyhetsbyrån AP med hänvisning till ryska medier.

I ett uttalande tillbakavisar The Wall Street Journal med kraft anklagelserna mot Gershkovich. Tidningen säger sig vara ”djupt bekymrade” över sin reporters säkerhet.

Reportrar utan gränser säger att gripandet ser ut att vara en hämnd, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt organisationen höll Gershkovich för närvarande på med en granskning av den paramilitära Wagnergruppen, vars legosoldater spelat en betydande roll i Vladimir Putins krig i Ukraina.

Första sedan 1986

Gershkovich är den förste amerikanske reporter som grips för spioneri i Ryssland sedan kalla krigets dagar. Om han befinns skyldig till spionage riskerar han upp till 20 års fängelse.

31-årige Evan Gershkovich pratar ryska och har bott i Ryssland i sex år. Han arbetade tidigare för AFP i Moskva och dessförinnan på den engelskspråkiga tidningen The Moscow Times. Hans föräldrar bor i USA men kommer ursprungligen från Sovjetunionen, skriver AFP.

Hans senaste artikel, som publicerades tidigare i veckan, fokuserar på den ryska ekonomins nedgång till följd av de västerländska sanktionerna mot landet.

Ryssland erkänner: fejkade video med hetsig konfrontation

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.