Foto från april 2013. Jason Rezaian är iransk-amerikansk korrespondent för Washington Post. Foto: Vahid Salemi
Foto från april 2013. Jason Rezaian är iransk-amerikansk korrespondent för Washington Post.  Foto: Vahid Salemi

Journalist dömd för spioneri släpps i Iran

Publicerad

Den amerikanske journalisten Jason Rezaian dömdes för spioneri i Iran.

Nu har han och ytterligare tre amerikaner friats i en fångutväxling mellan länderna, rapporterar CNN.

Det var på lördagseftermiddagen som den iranska nyhetsbyrån FARS rapporterade att Jason Rezaian som arbetar på Washington Post friats i samband med en fångutväxling mellan Iran och USA.

Rezaian dömdes för spioneri i Iran förra året under en stängd rättegång.

I samband med att han släpptes friades ytterligare tre amerikaner, som enligt AP har dubbelt medborgarskap. USA benådar sju iranier i utbyte mot de fyra fångar Iran har släppt, uppger AFP.

 

 

Ytterligare en amerikan släppt

Frisläppandet av fångarna uppges ske i "nationens intresse" enligt den allmänne åklagaren i Teheran. Beskedet kom samtidigt som USA:s utrikesminister John Kerry anlände till Wien för att diskutera de sista detaljerna av kärnteknikavtalet med Iran och EU-företrädare, rapporterar TT.

Under lördagseftermiddagen släpptes ytterligare en amerikan, som inte ska vara relaterad till fångutväxlingen mellan länderna, uppger AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag