Nu har jouråklagare Maria Häljebo Kjellstrand blivit JO-anmäld. Foto: Roger Vikström / Scanpix
Nu har jouråklagare Maria Häljebo Kjellstrand blivit JO-anmäld.  Foto: Roger Vikström / Scanpix

Jouråklagaren JO-anmäld

Publicerad
Uppdaterad
Hon anhöll Julian Assange på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.
Nu har jouråklagare Maria Häljebo Kjellstrand blivit JO-anmäld.
- Hon gick över gränsen, anser Johann Binninge på RO.
Efter polisuppgifter så valde Maria Häljebo Kjellstrand att anhålla Wikileaks grundare Julian Assange i sin frånvaro i fredags kväll.
Anklagelserna var våldtäkt och ofredande.
Under lördagseftermiddagen, när chefsåklagare Eva Finné tog över, så hävdes anhållan och det fanns inte längre någon misstanke om våldtäkt.

Anmäld

Nu har jouråklagaren blivit anmäld till Justitieombudsmannen, JO. Det är en företrädare för RO, rättssäkerhetsorganisationen, som har gjort anmälan.
– Frihetsberövar man någon så måste man ha på fötterna, säger Johann Binninge, som är ordförande för rättssäkerhetsorganisationen, RO och fortsätter:
– Hon hade inte tillräckligt med information, och det visar också den totala kovändningen timmar senare. Jouråklagaren gick över gränsen.
Johann Binninge menar att det är vanligt att beslut om anhållan tas utan grund.
– Det här fallet är inget unikt. Men skillnaden är om Kalle Andersson från Växjö drabbas så skulle det gå mycket längre. Nu tror jag att en av anledningarna att Eva Finné hävde beslutet var för att det här ärendet skulle granskas i detalj, säger Johann Binninge.
RO är ett partipolitiskt obundet, fristående nätverk som arbetar ideellt och verkar för att öka rättssäkerheten.
Maria Häljebo Kjellstrand berättade för Expressen i går att hon inte ångrar sitt beslut att anhålla Julian Assange.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag