Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jouråklagaren JO-anmäld

Nu har jouråklagare Maria Häljebo Kjellstrand blivit JO-anmäld.
Foto: Roger Vikström / Scanpix
Hon anhöll Julian Assange på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.
Nu har jouråklagare Maria Häljebo Kjellstrand blivit JO-anmäld.
- Hon gick över gränsen, anser Johann Binninge på RO.
Efter polisuppgifter så valde Maria Häljebo Kjellstrand att anhålla Wikileaks grundare Julian Assange i sin frånvaro i fredags kväll.
Anklagelserna var våldtäkt och ofredande.
Under lördagseftermiddagen, när chefsåklagare Eva Finné tog över, så hävdes anhållan och det fanns inte längre någon misstanke om våldtäkt.

Anmäld

Nu har jouråklagaren blivit anmäld till Justitieombudsmannen, JO. Det är en företrädare för RO, rättssäkerhetsorganisationen, som har gjort anmälan.
– Frihetsberövar man någon så måste man ha på fötterna, säger Johann Binninge, som är ordförande för rättssäkerhetsorganisationen, RO och fortsätter:
– Hon hade inte tillräckligt med information, och det visar också den totala kovändningen timmar senare. Jouråklagaren gick över gränsen.
Johann Binninge menar att det är vanligt att beslut om anhållan tas utan grund.
– Det här fallet är inget unikt. Men skillnaden är om Kalle Andersson från Växjö drabbas så skulle det gå mycket längre. Nu tror jag att en av anledningarna att Eva Finné hävde beslutet var för att det här ärendet skulle granskas i detalj, säger Johann Binninge.
RO är ett partipolitiskt obundet, fristående nätverk som arbetar ideellt och verkar för att öka rättssäkerheten.
Maria Häljebo Kjellstrand berättade för Expressen i går att hon inte ångrar sitt beslut att anhålla Julian Assange.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.