"Det är en tvåa på 64 kvadrat. Hur kan man ens använda så mycket rengöringsmedel?", säger Joss. Foto: Privat."Det är en tvåa på 64 kvadrat. Hur kan man ens använda så mycket rengöringsmedel?", säger Joss. Foto: Privat.
"Det är en tvåa på 64 kvadrat. Hur kan man ens använda så mycket rengöringsmedel?", säger Joss. Foto: Privat.
I fakturan från Knivstabostäder, som Expressen har fått ta del av, står det att hon debiteras för bland annat 7 liter rengöringsmedel, totalt 12 kilo trasor, och 30 arbetstimmar. Foto: Privat.I fakturan från Knivstabostäder, som Expressen har fått ta del av, står det att hon debiteras för bland annat 7 liter rengöringsmedel, totalt 12 kilo trasor, och 30 arbetstimmar. Foto: Privat.
I fakturan från Knivstabostäder, som Expressen har fått ta del av, står det att hon debiteras för bland annat 7 liter rengöringsmedel, totalt 12 kilo trasor, och 30 arbetstimmar.  Foto: Privat.
Joss skickade ett mejl till Knivstabostäder där hon bestrider fakturan. Foto: Privat.Joss skickade ett mejl till Knivstabostäder där hon bestrider fakturan. Foto: Privat.
Joss skickade ett mejl till Knivstabostäder där hon bestrider fakturan.  Foto: Privat.

Joss, 27, flyttstädning kostade 26 000 kronor

Publicerad

9 liter rengöringsmedel.

14 kilo trasor.

46 arbetstimmar.

Total kostnad: 26 191 kronor.

Det var fakturan som landade i Joss Edquists brevlåda efter flyttstädningen.

– Jag tänker inte betala så mycket pengar för lite fönsterputs, säger hon.

Joss Edquist, 27, flyttade strax innan jul från sin lägenhet i Knivsta – en tvåa på 64 kvadratmeter.

Flyttstädningen gjorde hon själv.

Men efter flytten fick hon besked av det kommunala bolaget Knivstabostäder om att lägenheten inte var tillräckligt städad. Motiveringen löd att det var "skitiga fönster och smuts bakom spisen".

– Jag väntade på att besiktningsprotokollet skulle skickas till mig, men det gjorde det aldrig, berättar hon.

I stället fick Joss en faktura på 17 492 kronor.

I fakturan från Knivstabostäder, som Expressen har fått ta del av, står det att hon debiteras för bland annat 7 liter rengöringsmedel, totalt 12 kilo trasor, och 30 arbetstimmar.

– Det är en tvåa på 64 kvadrat. Hur kan man ens använda så mycket rengöringsmedel? Lite skit bakom spisen, det är inte rimligt, säger Joss.

Ytterligare en faktura

Joss skickade ett mejl till Knivstabostäder där hon bestrider fakturan.

Men i stället fick hon ytterligare en faktura på 8 699 kronor – på ytterligare ett flyttstäd.

– De hade städat lägenheten ytterligare en gång, på ett annat datum. Totalt är jag debiterad för 46 arbetstimmar. När tar det en person en hel arbetsvecka för att städa 64 kvadrat?

Nu var den totala summan för flyttstädningen uppe i hela 26 191 kronor.

Efter att ha bestridit även den andra fakturan, fick Joss i tisdags beskedet om att den var felaktig.

– Men beloppet 17 492 kronor, det ska jag fortfarande betala, säger hon.

"Helt orimliga belopp"

En undersökning som Hem och Hyra gjorde 2014 visar att en städfirma i snitt tar 2 400 kronor för en normalsmutsig trea på 75 kvadratmeter.

Joss säger att hon tycker att 17 492 kronor för en flyttstädning är ett helt orimligt belopp.

– Det är mycket pengar. Jag blir ju arg förstås, säger hon.

Joss berättar att hon återsänt båda fakturorna till Knivstabostäder.

– Jag tänker inte ge mig. Jag tänker inte betala så mycket pengar för lite fönsterputs.

En misskommunikation

Hans-Petter Rognes, vd för Knivstabostäder, bekräftar att den andra fakturan som Joss fick var ett misstag och att den numera är struken.

Men den första räkningen på 17 492 kronor har ännu inte dragits tillbaka.

Är det inte en väldigt hög summa för att flyttstäda en tvåa på 64 kvadratmeter?

– Jag håller med om att det känns mycket, säger han.

Enligt Hans-Petter Rognes har Knivstabostäder ett avtal med en städfirma som säger att kostnaden för en lägenhetsstädning ska gå på 111 kronor per kvadratmeter, exklusive moms.

– Var jag förstår har det uppstått en misskommunikation. Vi kommer att räta upp det här. Fakturan på 17 492 kronor har hyresgästen bestridit, och vi har skickat vidare den till städfirman. De kommer att skicka en ny faktura på 8 880 kronor som hyresgästen ska betala.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag