Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joshua, 24, döms till fängelse efter protest

Den 24-årige Joshua Wong hade den mest framträdande ledarrollen i proteströrelsen under de dramatiska demonstrationerna Hongkong förra sommaren.
Agnes Chow döms också.
Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranterna Ivan Lam och Joshua Wong.
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Demokratiaktivisten Joshua Wong, 24, döms till över ett års fängelse.

Även två andra framstående aktivister i Hongkong döms.

”Själar kan inte låsas in”, skrev Wong på Twitter innan domen.


När du har läst hela texten får du gärna dela med dig av tankar och kommentarer i fältet längst ner.

Har du demonstrerat någon gång?

Den 24-årige Joshua Wong hade den mest framträdande ledarrollen under de dramatiska demonstrationerna Hongkong förra sommaren. 

Nu har fallet tagit en ny vändning, då han på onsdagen dömdes till fängelse i 13 och en halv månad i en domstol i Hongkong.

”Denna smärta och detta lidande stärker bara vårt mod och våra övertygelser”, twittrade Wong innan han dömdes.

Även två andra ledande aktivister döms, Ivan Lam, 26, och Agnes Chow, 23, efter att ha demonstrerat utanför Hongkongs polishögkvarter. Lam och Chow döms till 10 respektive sju månaders fängelse, enligt AFP.

Fler gripanden efter säkerhetslagen

Protesterna som kantades av stora sammandrabbningar mellan polis och demonstranter förra året hade sin grund i nya lagförslag från Peking.

Sedan den nya säkerhetslagen antogs i somras har det blivit allt hårdare tag mot aktivister i landet, skriver New York Times.

Säkerhetslagen stiftades i Fastlandskina och gör det möjligt att döma personer väldigt brett för hot ”mot den nationella säkerheten”.

Bara dagar efter att säkerhetslagen trädde i kraft rensade myndigheter bort böcker skrivna av demokratiförespråkare, bland annat Joshua Wongs.

Alla tre fängslades förra veckan i väntan på domen, som handlar om att de organiserat, närvarat på och uppmanat till demonstrationer.

Se mer:


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.