Kackerlackorna är många – och fällorna biter inte på dem. Foto: PrivatKackerlackorna är många – och fällorna biter inte på dem. Foto: Privat
Kackerlackorna är många – och fällorna biter inte på dem. Foto: Privat
– Även om de fastnar i fällorna lever de väldigt länge, säger Josephine. Foto: Privat– Även om de fastnar i fällorna lever de väldigt länge, säger Josephine. Foto: Privat
– Även om de fastnar i fällorna lever de väldigt länge, säger Josephine. Foto: Privat
Nu hoppas familjen att de ska få flytta hem till en insektsfri lägenhet snart. Foto: PrivatNu hoppas familjen att de ska få flytta hem till en insektsfri lägenhet snart. Foto: Privat
Nu hoppas familjen att de ska få flytta hem till en insektsfri lägenhet snart. Foto: Privat

Josephine och barnen tvingades fly lägenheten – efter vidriga upptäckten

Publicerad

I somras tvingades Josephine Erbin, 47, och hennes fyra barn att flytta hemifrån.

Kackerlackorna var överallt i lägenheten, rapporterar Gefle Dagblad.

– Jag betalar hyra för en lägenhet jag inte har möjlighet att bo i, säger hon.

Det började med en.

Sedan blev de två.

Tre.

På kort tid hade tiotals kackerlackor spridit ut sig i Josephine Erbins lägenhet i Gävle. Trots fällor och saneringsförsök gick det inte att hejda de seglivade och snabbt förökande insekterna.

Turligt nog bor Josephines mamma på andra sidan gatan. I början av augusti i år blev familjen tvungen att flytta dit. Planen var att det skulle vara en temporär lösning – men lägenheten är än i dag inte fri från kackerlackor.

– Det är väldigt påfrestande. Jag vill inte att andra ska få samma helvete, säger hon.

Den här fällan har stått framme mindre än ett dygn.Foto: Privat

Redan i november förra året anmäldes problemet till Gavlegårdarna och Anticimex har varit inblandade. Behandlingarna har hittills inte visat resultat.

– Jag betalar hyra för en lägenhet jag inte har möjlighet att bo i. Jag vill inte vara där ens i en halvtimme, jag ser dem på väggen. Om jag inte hade haft min mamma, skulle vi ha fått bott i det här? Tyvärr är det ju så.

Ställde in julfirandet med släkten

Josephine Erbin var i lägenheten senast på tisdagen och kunde på kort tid räkna omkring 40 kackerlackor.

– Det sätter sig i huvudet, det blir en psykisk grej. Även om de fastnar i fällorna lever de väldigt länge. De kan föda barn när de sitter fast. Det är så äckligt.

Ännu har hon inte fått en förklaring till varför kackerlackorna sökt sig till hennes och grannars lägenheter. Hoppet om att hemmet skulle bli fritt från insekterna innan jul är som bortblåst – liksom planerna att bjuda över släktingarna till ett traditionsenligt firande.

– Jag har redan ställt in. Det känns väldigt tråkigt.

Gavlegårdarna: "Giftsanerat lägenheten"

Tina Wilhelmsson, kommunikationschef på Gavlegårdarna, bekräftar för Gefle Dagblad att bekämpningen nu ska trappas upp i Josephines lägenhet.

– Vi har besiktat alla lägenheter, och sanerat de som drabbats. Vi har informerat i hela huset, vilket innebär tre trappuppgångar, om hur man gör för att undvika att kackerlackorna kommer tillbaka. Man ska till exempel inte ställa ut sopor i trappen till exempel. Nu inför jul kommer vi att informera igen, det är många till exempel som har nötter och choklad framme, det är föda för kackerlackor, säger hon till tidningen.

– Vi har giftsanerat lägenheten i dag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag