Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joseph Hirt ljög – var aldrig Auschwitzfånge

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Joseph Hirt, 86, har hela sitt liv sagt att han satt i nazisternas koncentrationsläger. Något som han nu berättar att han ljugit om.
Foto: Skärmdump/WGA
Här, i det ökända koncentrationslägret Auschwitz, påstod Joseph Hirt att han suttit som fånge.
Foto: Jockel Finck / AP
Joseph Kirk säger att han skulle ha träffat den ökände nazidoktorn Joseph Mengele, längst till vänster i bilden.
Foto: Universalimagesgroup / GETTY IMAGES UNIVERSAL IMAGES GROUP EDITORIAL
Han påstod även att han skulle ha sett Jesse Owens tävla i OS i Berlin 1936.
Foto: Uncredited / AP

86-årige Joseph Hirt har länge påstått att han flydde från nazisternas koncentrationsläger Auschwitz.

Nu ändrar han sin berättelse – totalt.

"Jag var inte fånge där", skriver han i ett brev till tidningen LNP.

Han såg hur Adolf Hitler vände sig om när Jesse Owens sprang vid OS i Berlin, han har träffat den ökände naziläkaren Josef Mengele och han flydde från koncentrationslägret Auschwitz.

Det har 86-årige Joseph Hirt påstått i årtionden. Men nu har han kommit med en helt annan berättelse, där han erkänner att alla påståenden har varit lögner. I ett brev till sin lokaltidning LNP, som The Guardian citerar, skriver Hirt:

"Jag skriver för att be om ursäkt offentligt för den skada jag orsakat genom att placera mig i berättelser om livet i Auschwitz. Jag var inte en fånge där. Min avsikt har inte varit att förminska eller överskugga det som faktiskt hände där genom att falskt påstå att jag var inblandad personligen."


LÄS MER: Tvillingarna överlevde Mengeles experiment


Påstod sig ha träffat Mengele

Hirt fortsätter:

"Jag gjorde fel. Jag ber om förlåtelse."

Genom åren har Hirt, som nu bor i Pennsylvania, USA, men ursprungligen kommer från Polen, hållit i föreläsningar om sina upplevelser från andra världskriget. Bland annat har han berättat hur han och hans familj greps av nazister och fördes till Auschwitz.

Det är där Hirt tidigare påstått sig ha mött nazidoktorn Mengele, ökänd för att ha torterat fångar och utfört experiment på dem. Hirt har påstått att han flydde från koncentrationslägret under ett elstängsel.


LÄS MER: Expressens Brita Håkansson i koncentrationslägret: Här avslöjas Förintelsen


Finns inte i fångregister

I brevet till LNP skriver Hirt att hans lögner motiverats av en rädsla för att det som faktiskt hände vid Förintelsen skulle glömmas bort. Han beskriver en chock över att Auschwitz nu blivit ett "rent och polerat turistmål".

Hirt har dock ifrågasatts redan innan brevet. Tidigare i år pekade historieläraren Andrew Reid i New York på flera punkter i Hirts berättelser och menade att de var märkliga. Bland annat nämns han inte i några register över fångar, varken vid Auschwitz eller något annat koncentrationsläger, skriver The Guardian.

Förintelsen

Sex miljoner judar mördades.

Förintelsen var nazisternas massmord på sex miljoner judar i Europa under andra världskriget. Det är det största folkmordet i mänsklighetens historia.

Den 27 januari utsågs 2005 av FN till Förintelsens minnesdag. Det var den dagen 1945 som sovjetiska trupper befriade Auschwitz-Birkenau.

Auschwitz-Birkenau var Nazi-Tysklands största koncentrationsläger. Där dog 1,3 miljoner människor 1940-1945. Platsen som ligger utanför Krakow i Polen är nu ett museum som 2013 hade 1,3 miljoner besökare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.