Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Josefsson vill inte träffa Nûjen igen

I ”Uppdrag granskning” den 25 april intervjuades Özz Nûjen Foto: OLLE SPORRONG
Reportern Janne Josefsson gjorde intervjun. Foto: SOFIA SABEL / SVT

Özz Nûjen gick till hårt motangrepp när ”Uppdrag gransknings” Janne Josefsson ställde frågor om utbetalningar från hans anhöriga till Rakhmat Akilov.

Nu säger Nûjen att han inte ”agerade rationellt och ödmjukt” och öppnar för en ny intervju.

Men Janne Josefsson säger nej.

– Hade han menat allvar med det hade han väl ringt upp och bett om ursäkt.

Özz Nûjen deläger flera fastigheter på Gotland tillsammans med sin syster och svåger.

När åtal väcktes mot Rakhmat Akilov i januari blev det känt att det från systerns och svågerns konton hade betalats omkring 85 000 kronor till Akilovs privata konto för renoveringsarbeten där under 2015.

I polisförhör bekräftar Akilov att han har jobbat på Gotland.

”Jag jobbade där svart ett par månader”, säger han.

Akilov har inte redovisat inkomsterna i sin deklaration, enligt SVT:s ”Uppdrag granskning”, och någon faktura som skulle visa att det inte var ett svartjobb har ännu inte visats upp.

Intervjuades av Janne Josefsson

I ”Uppdrag granskning” den 25 april intervjuades Özz Nûjen om utbetalningarna av reportern Janne Josefsson – som för övrigt avslutade sin karriär på Uppdrag granskning med just detta reportage.

Nûjen säger i intervjun att han inte har något med det att göra och hänvisar gång på gång till sin svåger, som enligt honom varit projektledare för byggnationerna. 

Janne Josefsson förklarar att han har försökt få tala med svågern men att denne inte velat ställa upp på en intervju. Men Özz Nûjen fortsätter:

– Det finns en som vet det här, Janne Josefsson, och du går inte ens till källan. Du pratar med någon som inte har någon aning om det här.

”Ifrågasätter samtal”

Senare i intervjun frågar Özz Nûjen varför Janne Josefsson har ringt hans syskonbarn. Josefsson förklarar då att han, när han försökte nå svågern, ringde ett nummer som stod på svågerns namn men som visade sig gå till barnets telefon.

Özz Nûjen anklagar då Janne Josefsson för att ha fortsatt att ringa till barnets telefon.

– Som en ”creepy gubbe” frågar du var hans föräldrar är. Är det så du jobbar? Vet dina chefer om att du jobbar så, att du ringer tioåriga barn?

Nûjen självkritisk: Inte rationellt

Drygt en månad senare är Özz Nûjen självkritisk. I en krönika i Expressen kultur på söndagen skriver han om hur han hanterade intervjun:

”Den obehagliga och kvävande känslan som kommer av att bli ifrågasatt och misstänkliggjord och där du får stå till svars för något du inte vetat om eller varit inblandad i gjorde nog att jag inte tog in allt och därför inte agerade rationellt och ödmjukt”.

Nûjen, som upprepar budskapet att varken han eller någon annan av fritidshusets ägare försökt undvika beskattning, avslutar med att öppna för en ny intervju:

”Jag pratar gärna med Janne Josefsson igen, han försökte bara göra sitt jobb. Det borde jag också ha gjort.”

 

LÄS ÄVEN Özz Nûjens krönika: ”Janne, jag pratar gärna med dig igen” 

 

Josefsson: Jag tänker inte göra om någon intervju

Men Janne Josefsson är inte intresserad av en ny intervju.

– Jag tänker inte göra om någon intervju. Menar han allvar med sin ursäkt eller vad det är han ska göra, då får han höra av sig till mig. Det står honom fritt. 

Özz Nûjen säger så här om Josefssons besked:

– Man får ju respektera hans beslut. Han är ett proffs och jag vill återigen förtydliga att jag är ledsen att intervjun blev som den blev och att jag inte uppfattades som tydlig nog. Jag borde ha varit mer ödmjuk och mer vänlig, helt enkelt, säger han.