"Josefsson står på de rikas sida - slår neråt"

Publicerad

Uppdrag Gransknings program om barnfattigdom har mött en kritikstorm i sociala medier.

"Janne Josefsson ställer sig på Reinfeldts och de rikas sida och slår neråt", twittrar den förre vänsterledaren Lars Ohly.

Josefsson säger att han hade väntat sig starka reaktioner på programmet.

– Det här är att svära i kyrkan i Sverige, säger han.

I onsdagskvällens Uppdrag Granskning granskade Janne Josefsson barnrättsorganisationerna Rädda Barnen, Bris och Majblomman.

Programmet visade hur organisationerna överdriver siffror om hur många barn i Sverige som är fattiga.

Men programmet möttes genast av massiv kritik i sociala medier.

"Ska det vara nån jävla tröst för de som växer upp under taskiga ekonomiska villkor att det finns folk i andra länder som har det sämre?" skrev riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson, S, på Twitter.

"Fuck you"

Många kritiker menade också att Josefsson moraliserade.

"Åhå, mamman kan inte vara fattig, för HON RÖKER!! Fuck you, Janne Testosteron Josefsson. FUCK YOU VERY MUCH", skrev Ung vänsters tidigare ordförande Ali Esbati på Twitter.

Även folk som inte befinner sig till vänster politiskt var kritiska.

"Lite tråkigt att ingen i UG faktiskt diskuterar själva begreppet lite djupare utan stannar vid att den etablerade def. inte håller", skrev Liberala ungdomsförbundets tidigare ordförande Adam Cwejman på Twitter.

I Uppdrag Gransknings egen chatt efter programmet vällde frågorna in och många var kritiska.

"Måste kunna ställa en fråga"

Men Janne Josefsson försvarar sin granskning.

– Nu blir jag anklagad för att vara moderat, när jag gjorde valstugereportaget så blev jag anklagad för att vara socialdemokrat. Det är väl så det ska vara. Det här är att svära i kyrkan i Sverige. Att granska goda organisationer, då riskerar man att få kritik, säger han.

– Det är det vi ska göra men vi måste stå pall för den kritiken, och det tycker jag att vi gör.

Vad säger du till de som har kritiserat programmet?

Ska vi inte berätta detta om det då är sant? Är det att gynna de rika. Det är klart att jag måste kunna ställa en fråga till en mamma om hur mycket pengar hon har och om det inte räcker om hon säger att hon inte har råd med en skolresa för 200 kronor samtidigt som hon röker för 50 kronor om dagen. Jag tycker att den frågan är relevant.

"Illa som det är"

Den förre S-ledaren Håkan Juholt är den toppolitiker som har pratat mest om barnfattigdom.

Han välkomnar granskningen av organisationerna.

– Det finns inget försvar för att använda dålig statistik, för det är illa som det är. Jag tycker det är bra om de här viktiga organisationerna vässar sina system för att mäta barnfattigdom, säger han.

– Att vara fattig i ett rikt land är något helt annat än att vara fattig i ett fattigt land.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag