Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefine, 29: ”Folk tror att jag slår min son”

Josefine Anderssons son Leon föddes med ett ovanligt märke. När vuxna ser honom viskar och pekar de, säger Josefine.
Foto: Privat
Leon har eldsmärket på vänster sida och tryckproblem i ena ögat – men är som vilken glad treåring som helst.
Foto: Privat
Josefine är orolig över hur sonens märke ska påverka honom i framtiden.
Foto: Privat
”Jag är rädd att han tycka att det är jobbigt”, säger Josefine om Leons märke.
Foto: Privat

Treåriga Leon Andersson föddes med en fläck i ansiktet – ett för honom ofarligt tillstånd där han bara inte ser ut som de flesta andra i hans ålder. 

Men på stan upplever mamma Josefine Andersson, 29, att folk stirrar och pekar. 

– Det gör mig så ledsen och arg att vuxenvärlden beter sig så illa, säger hon. 

Leon var bara bebis och Josefine Adrersson, 29, tog med honom ut för att handla mat i hemstaden Stockholm. Plötsligt böjde sig en äldre kvinna fram och tittade på den bara några månader gamla pojken, sedan började hon högljutt och upprört tala om för Josefine att hon klätt sitt barn alldeles för varmt. 

– 'Han är ju alldeles röd i ansiktet!' skrek hon. Jag försökte förklara men hon vägrar lyssna, berättar Josefine. 

Så beskriver Josefine en av många gånger då främmande människor kommit fram och haft åsikter om Leon eller henne som mamma – på grund av hur Leon ser ut. 

Fött med märke i ansiktet

Leon är i dag tre år gammal. Han är född med ett så kallad eldsmärke, ett rött märke som beror på att blodkärlen blivit missbildade. På Leon sitter det över stora delar av hans ansikte. Märket är ofarligt och sitter bara i huden. 

– Leon har lite högt tryck i ena ögat och får ögondroppar för det. Annars är han som vilken treåring som helst, säger Josefine. 

Leon har eldsmärket över högra delen av ansiktet.
Foto: Privat

Men oron över hans hälsa var tidigare stor. Leon är Josefines första barn och när han föddes var han väldigt lila och togs snabbt från den nyblivna mamma för att genomgå undersökningar. Josefine lade till en början inte märket till eldsmärket. Men snart berättade läkarna om det och att det finns risker, som att drabbas av epilepsi. Men efter en vecka på sjukhus fick Josefine och pappa Arian lugnande besked. 

– Den veckan på sjukhus var väldigt jobbig, det var mitt första barn och jag var orolig hela tiden. När läkaren sa att det inte var någon fara med Leon brast allt. Jag har aldrig gråtit så mycket av lättnad tidigare, säger Josefine. 

Familjen Josefine Andersson, Leon och Arian Amin.
Foto: Privat

Barn frågar – vuxna viskar

Sedan dess har Leon vuxit upp och går på dagis med sina kompisar. Men när de är ute tillsammans är det många som kommenterar hur han ser ut – framförallt vuxna, enligt Josefine. 

– Det är tufft att vara mamma och leva med honom. Jag har fått höra en hel del. Barn kommer fram ibland och frågar och är nyfikna då förklarar jag och det är inga konstigheter. Jag brukar förklara att alla är olika, vissa är större, andra smala, vissa har glasögon och så visar jag födelsemärken de själva har på kroppen så säger de bara ”aha okej!” Och förstår, säger hon och fortsätter:

– Vuxenvärlden däremot. De pekar, viskar. Det gör mig så himla arg och ledsen. 

Förutom kvinnan i mataffären får Josefine och Arian höra allt möjligt från främlingar som anser att de har rätt att vädra sina tankar. 

– Jag hör att jag klär honom för lite, att vi slår honom, att det är brännskador. Att det är synd om honom att det sitter i ansiktet. Och det gör mig så otroligt ledsen. Människor tror att det är fel på min son men han är som vilken treåring som helst. Bara att han har ett märke, säger Josefine. 

Leon är som de flesta andra barn och Josefine hoppas hans märke inte kommer påverka honom negativt i framtiden.
Foto: Privat

Orolig för mobbning

Josefine är orolig för framtiden. 

 – Nu går han på dagis och det är inga problem. Men ibland när vi är på lekland märker jag hur föräldrar drar undan sina barn, som att de är rädda att han smittar. Nu märker han inte det men jag är orolig att han i framtiden ska känna att det är jobbigt eller att han ska bli mobbad, säger hon.

Märket går att ta bort med laser, enligt Josefine. Men det är ingenting de kommer att göra i nuläget. 

– Han är fin som han är. Vill han göra det själv när han är äldre kommer vi stötta, men det är inte upp till oss. Han är Leon och är som han är, han är unik precis som alla andra och jag vill att vuxenvärlden ska bli mer öppna i hur vi ser på olikheter, säger hon. 

Leon
Foto: Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.