Josefine Rosengren, 22. Foto: PRIVATJosefine Rosengren, 22. Foto: PRIVAT
Josefine Rosengren, 22. Foto: PRIVAT
Lodjuret hoppar in i skogen. Foto: PRIVATLodjuret hoppar in i skogen. Foto: PRIVAT
Lodjuret hoppar in i skogen. Foto: PRIVAT

Josefine, 22, fångade rovdjuret mitt i hoppet

Publicerad

Josefine Rosengren, 22, hamnade öga mot öga med skogens skyggaste rovdjur.

När hon var på väg hem från butiken hoppade ett lodjur ut på vägen – och hela händelsen fångades på film, något som Norrtelje Tidning var först med att berätta om.

– Jag har aldrig sett något sådant förut, så det var häftigt, säger Josefine Rosengren.

En onsdagskväll i mitten av januari körde Josefine Rosengren, 22, och hennes pojkvän på en grusväg i Unungeskogen utanför Norrtälje.

De hade precis varit och handlat, och när de nästan var hemma hos pojkvännen såg de ett djur sitta vid vägkanten.

– Vi stannade först bilen och jag räckte min pojkvän mobilen så att han skulle kunna lysa på djuret med den. Men han satte i gång filmkameran i stället och det var ju tur, säger Josefine Rosengren.

”Hoppade in i skogen”

Djuret började röra sig bort längs vägrenen och Josefine och hennes pojkvän krypkörde efter. Men i samma ögonblick som de vevade ner vindrutan på bilen fick djuret korn på dem.

– Det var först då han reagerade på att vi där. Den sprang rakt över vägen och hoppade in i skogen, säger Josefine.

Här hoppar lodjuret in i skogen.Foto: PRIVAT

Europas största kattdjur

Hela händelsen fångades av mobilkameran och med bara några meters avstånd var det lätt att komma fram till vilket djur det var frågan om.

Ett lodjur, Europas största kattdjur.

– Jag har aldrig sett något sådant innan, så det var verkligen häftigt, säger Josefine.

Väl hemma hos pojkvännen funderade hon lite på om de verkligen skulle släppa ut hundarna, men lugnade sig snart. Lodjur är notoriskt skygga och undviker gärna människor i möjligaste mån.

Enligt Naturvårdsverket finns det ungefär 1 300 lodjur i hela Sverige. På myndighetens karta över djurens utbredning finns det antal familjegrupper i Norrtäljetrakten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag