Josefin Lundström upptäckte sin cancer sommaren 2014. Foto: PrivatJosefin Lundström upptäckte sin cancer sommaren 2014. Foto: Privat

Josefin Lundström upptäckte sin cancer sommaren 2014.

 Foto: Privat
"Tumören vägde tre kilo", berättar Josefin Lundström. Foto: Privat"Tumören vägde tre kilo", berättar Josefin Lundström. Foto: Privat

"Tumören vägde tre kilo", berättar Josefin Lundström.

 Foto: Privat

Josefin fick pengar av okända för sin cancer

Publicerad

Josefin har obotlig cancer och läkarna tror inte att hon kommer att klara sig.

Nu hoppas hon att en experimentell behandling i Tyskland ska hjälpa henne.

Med hjälp av insamlade pengar kommer hon nu att söka hjälp.

– Jag är positiv och inte rädd för döden, säger hon.

 

LÄS MER: Anna Bäsén: Behandlingen är inte tillräckligt beprövad

Sommaren 2014 kände sig Josefin Lundström, 26, svullen i magen. Hon hade känt av svullnaden ett tag och tänkte att det var dags att uppsöka vårdcentralen i Alfta där hon bor för att ta reda på vad det var som låg och spökade. Svaret var inte var hon hade väntat sig.

– De fattade att något var fel direkt. Jag hade en tumör på äggstocken, tumören vägde tre kilo. De sa att den var stor men att det inte var cancer, säger Josefin.

Tre veckor senare opererades tumören och när Josefin vaknade upp efter operationen på sjukhuset i Uppsala fick hon veta att cancern hade spritt sig.

– De trodde först inte ens att det var cancer men när de hade opererat så förstod de att den hade spritt sig och att jag hade cancer på tarmar, lever och urinledare. Jag hade cancer i hela magen.

Josefin opererades igen

Josefin opererades en andra gång, alla tumörer i magen avlägsnades och hon fick påbörja en cellgiftsbehandling. I februari 2015 fick hon veta att hon var cancerfri.

– Jag skulle gå på regelbundna kontroller, men då togs inga prover. Efter senaste operationen fick jag dessutom en stomipåse och när jag hade fått stopp i den fick jag åka in till akuten, där och då upptäckte läkaren att jag hade sex nya tumörer som hade spritt sig vidare till bäckenet, tarmen, båda brösten och halsen.

Josefin säger att det blev "ett jävla liv".

– Jag påbörjade en ny cellgiftsbehandling i november förra året. Nu har jag fått fem cellgiftsbehandlingar av sex.

Slutade med cellgifter

Hon bestämde sig för att sluta med cellgiftsbehandlingen.

– Jag vill inte ha mer ont, jag är hellre glad och har nu också lagt om min kost, mediterar och är väldigt lugn i mig själv. Läkarna säger att jag kommer att dö och om det nu skulle vara så så vill jag i alla fall inte ha så ont som jag har haft de senaste veckorna.

Ska prova hypertermi

Nu har Josefin sökt sig till en klinik i Tyskland som behandlar cancer med hypertermi – en behandling som inte erbjuds i Sverige då det inte finns några vetenskapliga studier som säkert visar att behandlingen är bättre än den som redan finns.

På tio dagar lyckades hennes vän samla in 120 000 kronor, pengar som behövs för att bekosta behandlingen, via Facebook.

– Jag vet inte om jag blir helt frisk men jag vill i alla fall göra ett försök. Jag kände att jag inte har tid att stå och vänta på beslut om att få hjälp med ersättningen för behandlingen i Tyskland och det har varit så struligt med vården. Jag hade väntat mig att det skulle komma in pengar men jag är i chocktillstånd över hur generösa folk har varit, det är liksom människor som skänker sin sista hundring till mig. Ett tack känns så futtigt i sammanhanget.

Vill börja studera

Josefin är för närvarande sjukskriven men funderar på att börja plugga i höst. Dessutom väntar hon på beslut från kliniken i Tyskland om när hon ska få komma in på behandling.

– Jag började på buggkurs och vill plugga, det har blivit tråkigt att bara vara hemma. Många som träffar mig brukar säga att jag inte är en typisk sjukling. Jag är positiv och inte rädd för döden, men jag vill inte dö. Folk brukar säga att jag inte är som någon som har cancer, så på det viset är jag normbrytande, haha!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag