Josefin, 26, fängslades i Australien i sex nätter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Josefin stoppades vid tullen i Australien.
Foto: Privat
Sedan fördes hon till en anstalt – där hon satt inlåst i sex nätter.
Foto: Privat
Nu berättar hon om den hemska upplevelsen.
Foto: Privat

Josefin Unefäldts drömresa fick ett abrupt slut i Melbourne, Australien.

Plötsligt befann hon sig inlåst i en cell på en anstalt – anklagad för att ha svartjobbat i landet.

– De behandlade mig som om jag hade mördat någon, säger hon.

Det var i februari i år som 26-åriga Josefin Unefäldt från Edsbyn stoppades på flygplatsen i Melbourne, Australien, en berättelse som Aftonbladet har skrivit om.

Josefin hade arbetat som nanny hos en brittisk familj i London. Resan till Australien gjorde de tillsammans, men Josefin stannade kvar en extravecka för att träffa vänner.

Josefin bor vanligtvis i London, där hon också arbetar.
Foto: Privat

Det var när hon skulle åka hem som något blev fel.

På flygplatsen frågade en vakt om Josefin har jobbat svart under sin vistelse i Australien. Josefin, som har brittisk lön och betalar brittisk skatt, förstod inte vad vakten menade.

– Jag kopplade inte frågan och svarade nej, säger hon.

Ombads skriva under ett papper

Kort därpå fördes hon till ett förhörsrum. Hennes tillhörigheter togs ifrån henne när hon intervjuades av personal.

– Sen kom de tillbaka med min telefon. De hade skrivit ut en kopia av mina sms på papper.

”Tack för de här veckorna, vi har fört över lönen” stod det i ett av meddelandena som värdfamiljen skickat till henne. Men eftersom hon befann sig i Australien vid tidpunkten som hon fick sms:et blev hon misstänkt.

Josefin stannade kvar i Australien för att semestra.
Foto: Privat

Hon ombads skriva under ett papper – som hon senare förstod var en signatur på ett erkännande. Frågorna hon ställdes var många och Josefins panik växte. 

– Jag hade gråtit så mycket att jag knappt kunde prata och då fick jag ett papper som de bad mig skriva under. Trots att det fanns bevis och utdrag från banken att jag fått betalt från ett brittiskt bankkonto handlade det mig som om att jag jobbat olagligt.

Fördes till anstalt

Josefin fick fem minuter att ringa samtal.

– Jag ringde först till min bästa kompis för att lugna ner mig innan jag skulle ringa till min mamma och pappa. Jag hade panik för att jag visste hur oroliga mina föräldrar blev, säger hon.

Kort därpå eskorterades hon genom hela flygplatsen och fördes i en skåpbil till en anstalt för kriminella som ska utvisas – där hon låstes in på obestämd tid. 

– Det spelar ingen roll vilken typ av brott du har gjort, men om du ska utvisas hamnar du där.

Dygnen som följde var som en mardröm, berättar Josefin.

– Hela mitt liv var ett kaos. Jag kunde inte planera och gick bara runt och väntade. Jag sov ingenting, pratade inte med någon. Och så hade jag ångest. Jag duschade säkert 25 gånger på rad. När jag fick panik duschade jag, och då kändes det lite bättre, säger hon.

”Det kändes förnedrande”

Josefin Unefäldt var inlåst på anstalten i sex nätter. Sedan utvisades hon till Sverige.

– De behandlade mig som om jag hade mördat någon. Jag fick gå omkring med tre vakter som höll i mig när de transporterade mig till flyget. Vi gick förbi alla andra på flygplatsen. Det kändes förnedrande, säger hon.

Ett halvår senare efter händelsen går hon fortfarande i terapi för att bearbeta det som hände henne och vaknar regelbundet upp på nätterna med panikångest.

– Jag tror alltid att jag är tillbaka i cellerna.

Händelsen påverkar henne fortfarande djupt.
Foto: Privat

Vänner, familj och andra i Josefins omgivning märker att hon har förändrats som person. Den Josefin som tidigare varit positiv är allt oftare nedstämd.

Hon har nu inreseförbud till Australien i tre år och har fortfarande inte fått upprättelse från de australiska myndigheterna hon varit i kontakt med.

Aftonbladet har varit i kontakt med den australiska myndigheten för inrikesfrågor, som inte vill kommentera enskilda fall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.