Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

JO:s hårda kritik mot våldtäktsutredningen

Alla manliga passagerare hölls kvar i Värtahamnen efter en grov våldtäkt i mars 2016.Foto: Marco Blomberg/Workoutpix

Polisen bröt mot lagen när man höll kvar alla 500 manliga passagerare i Värtahamnen efter en misstänkt våldtäkt på en färja. Det fastslår Justitieombudsmannen, JO.

Den 30 mars förra året beordrades flera polispatruller till Värtahamnen i Stockholm med anledning av en misstänkt grov våldtäkt på en studentkryssning ombord på en färja.

En polisinspektör beslutade att alla manliga passagerare, cirka 500 personer, skulle genomgå kroppsbesiktning.

Därefter fick alla kvinnor lämna färjan medan männen hölls kvar. De fick en och en placera sig framför en glasruta med tonat glas i det så kallade tullfiltret för att målsäganden, som befann sig på andra sidan glasrutan, skulle kunna identifiera gärningsmännen.

– Man fick stå framför ett spegelglas medan de tittade på en. Sedan fick man gå vidare. Det kändes lite lustigt. Men man måste göra det som krävs, sade Viktor Adolfsén, 18, från Vimmerby till Expressen.

Målsäganden pekade inte ut någon av dem som passerade glasrutan. Tre misstänkta män greps i stället ombord på färjan, enligt JO.

Missade flyget

En av männen som rest med färjan anmälde polisen till JO. Han angav att han blev kvarhållen i en och en halv timme och att han på grund av det missade sitt flyg.

Enligt JO är det uppenbart att inte alla män på färjan kunde misstänkas för våldtäkten. Därför var det fel att besluta om kroppsbesiktning av dem. Och att låta målsäganden titta på männen genom en glasruta var inte en kroppsbesiktning i rättegångsbalkens mening.

JO slår fast "att det inte är acceptabelt att polisen har vidtagit en åtgärd som saknat stöd i lag och fått till följd att ett stort antal personer fått sin rörelsefrihet inskränkt."

Samtidigt visar granskningen att det kan finnas behov av bestämmelser som ger polisen större befogenheter än i dag att hålla kvar personer på en plats. Därför lämnas beslutet till justitiedepartementet.

Fyra män åtalades – alla friades

Polisutredningen ledde fram till att fyra unga män åtalades för grov våldtäkt. Alla fyra friades. I domskälen skrev tingsrätten att det inte var bevisat att den målsägande kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation:

 "Den samlade utredningen visar inte att Sekretess A var så berusad att hon behövde straffrättsligt skydd för sin sexuella integritet. Utredningen visar heller inte att Sekretess A var rädd eller hade orsak att vara rädd och därför av den anledningen behövde straffrättsligt skydd för sin sexuella integritet. Det har heller inte visats att det var anmärkningsvärt mörkt i hytten eller att någon av dem som var där skulle ha hindrat henne att gå därifrån om hon så önskat."