Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jordskalvet hindrar flera flyg från Arlanda

Flera personer skadades i gådagens jordskalv. Två personer har dött, varav en svensk.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
Carl-Fredrik Eggert är på väg till Kos från Arlanda.Foto: Privat
Det är fortfarande oklart hur omfattande skadorna är.Foto: YASAR ANTER/DOGAN NEWS AGENCY VIA DEP / EPA TT NYHETSBYRÅN

När Carl-Fredrik Eggert skulle åka till Kos på fredagsmorgonen fick han beskedet att planet var framflyttat på grund av jordskalvet – där flera hundra skadats och en svensk dött.

Flera flyg från Arlanda var försenade på morgonen.

– Ingen vet någonting. De håller på att inspektera flygplatsen i Kos, säger Carl-Fredrik som tillsammans med sina medresenärer väntar på besked på Arlanda.

Det jordskalv som under natten inträffat i Egeiska havet utanför Bodrum i Turkiet och Kos i Grekland har hittills krävt två liv och minst 120 personer har skadats. En av de döda är svensk, uppger lokala myndigheter.

Carl-Fredrik Eggert och hans flickvän Amanda var på väg till Arlanda för en veckas semester på Kos när de läste om skalvet. Deras flyg, som skulle avgå strax efter klockan 06 på fredagsmorgonen, är nu framflyttat eftersom det är osäkert om flygen kan landa säkert på Kos.

– De säger inte särskilt mycket. Ingen vet någonting. De håller på att inspektera flygplatsen i Kos, säger Carl-Fredrik. 

Han menar att han och de andra resenärerna är förstående för förseningarna.

– Vad är sannolikheten att det är ett stort jordskalv samma dag som man ska resa, säger Carl-Fredrik.

"Folk här är irriterade"

Trots jordskalvet menar Carl-Fredrik att han inte känner sig orolig för att åka.

– Det som stör mig är att vi inte har fått någon information om hur hotellen är, om det finns rinnande vatten och el. Folk här är irriterade generellt, man vill bara komma i väg till solen och värmen, säger han.

Besked om de föresenade flygen väntas under fredagsförmiddagen.Foto: Skärmdump/Swedavia

Enligt Anders Porelius, vid Swedavias presstjänst, har man förlängt avgångstiden för att avvakta läget på plats. Två flyg mot Kos, 06.10 och 07.10, har båda skjutits fram.

– Vi har två förseningar till Kos på morgonen. Det är beroende på att man har haft jordskalv där nere. Det i sig är inget dramatiskt, men vi får följa utvecklingen, säger Anders Porelius.