Jordskalv vid Östersjön skakade Sverige under tisdagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En jordbävning som på tisdagseftermiddagen gungade området vid Sydöstra Östersjön kändes ända till Sverige.

Flera personer vittnar om det.

- Jag låg och läste och tänkte:  Vad är det som händer?  berättar Linda Sjöberg i Stockholm för Expressen.se.

Jordbävningen hade sitt epicentrum i Kaliningrad i Ryssland men kändes över en stor del av Litauen, Lettland, Polen och Vitryssland. Skalvet uppmättes till en 4 på Richterskalan, rapporter nyhetsbyrån BNS, enligt TT. Också i Sverige kände många av jordbävningen, framför allt efterskalvet, i trakterna kring Kalmar. Men även flera Stockholmsbor kände av det inträffade: - Jag låg och läste och tänkte: "Vad är det som händer"? Det var som att någon ruskade om mig. Först trodde jag att jag var inne i boken. Så tittade jag upp mot bokhylledörrarna och såg att de öppnade sig en två tre centimeter och stängdes, säger Linda Sjöberg till Expressen.se. - Då förstod jag att det var ett jordskalv. Det efterföljande skalvet uppmättes till hela 5,3 på Richterskalan. Hus i stora delar av Sydsverige skakad. I Landskrona utrymde räddningstjänsten Stadshuset, skriver TT. Ingen kom dock till skada. Hur stora de materialla skadorna i Ryssland är vet man ännu inte.

Kraftigaste skalvet på hundra år

 Jordskalvet är det kraftigaste på 100 år i Sveriges närområde. Den senaste hade en styrka på 5,5 på Richterskalan och var i Oslofjorden 1904, enligt Reynir Bödvarsson, föreståndare vid Seismologiska institutet i Uppsala. - Det är mycket ovanligt med så här stora jordskalv i närområdet, säger han. - Det är troligt att huvudskalvet har varit, men man kan inte utesluta fler skalv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.