Jordskalv vid Östersjön skakade Sverige under tisdagen

Publicerad
Uppdaterad
En jordbävning som på tisdagseftermiddagen gungade området vid Sydöstra Östersjön kändes ända till Sverige.
Flera personer vittnar om det.
- Jag låg och läste och tänkte: Vad är det som händer? berättar Linda Sjöberg i Stockholm för Expressen.se.
Jordbävningen hade sitt epicentrum i Kaliningrad i Ryssland men kändes över en stor del av Litauen, Lettland, Polen och Vitryssland. Skalvet uppmättes till en 4 på Richterskalan, rapporter nyhetsbyrån BNS, enligt TT. Också i Sverige kände många av jordbävningen, framför allt efterskalvet, i trakterna kring Kalmar. Men även flera Stockholmsbor kände av det inträffade: - Jag låg och läste och tänkte: "Vad är det som händer"? Det var som att någon ruskade om mig. Först trodde jag att jag var inne i boken. Så tittade jag upp mot bokhylledörrarna och såg att de öppnade sig en två tre centimeter och stängdes, säger Linda Sjöberg till Expressen.se. - Då förstod jag att det var ett jordskalv. Det efterföljande skalvet uppmättes till hela 5,3 på Richterskalan. Hus i stora delar av Sydsverige skakad. I Landskrona utrymde räddningstjänsten Stadshuset, skriver TT. Ingen kom dock till skada. Hur stora de materialla skadorna i Ryssland är vet man ännu inte.

Kraftigaste skalvet på hundra år

Jordskalvet är det kraftigaste på 100 år i Sveriges närområde. Den senaste hade en styrka på 5,5 på Richterskalan och var i Oslofjorden 1904, enligt Reynir Bödvarsson, föreståndare vid Seismologiska institutet i Uppsala. - Det är mycket ovanligt med så här stora jordskalv i närområdet, säger han. - Det är troligt att huvudskalvet har varit, men man kan inte utesluta fler skalv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag