Jordskalv utanför Boden: ”Började dåna ordentligt”

Yvonne Johansson satt hemma med maken när huset plötsligt började skaka.
Foto: PRIVAT

Tidigt under eftermiddagen skakade det till strax norr om Boden.

Ett jordskalv som mätte 2,3 på richterskalan drabbade Smedsbyn klockan 13.47, skriver NSD.

– Det var jag och min gubbe som var hemma och vi hörde ett väldigt dovt dån, och sen började hela huset skaka och blomkrukorna i fönstret skälvde, berättar Yvonne Johansson, 70, som bor i Häggan strax nordöst om Boden.

TT rapporterar att jordskalvet inte orsakade varken personskador eller materiella skador, och seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet säger till NSD att det rör sig om ett mindre skalv.

– Förmodligen har det bara känts precis i närheten, säger han. 

Yvonne berättar hur maken först trodde att det var någonting som sprängdes, medan hon själv snabbt insåg vad det handlade om.

– Ja, det tänkte jag direkt, för vi har haft jordskalv här tidigare för några år sedan. Det var obehagligt, men det var inte något man blev rädd för, säger hon.

”Ganska ordentligt”

Enligt Yvonne kändes skalvet av cirka fem minuter.

– Jag bor i ett gammalt timmerhus från 1800-talet och när det skakar då är det ganska ordentligt. Så står det på en berghäll och det kanske var därför det kändes så mycket här.

Enligt Björn Lund förekommer jordskalv i Norrbotten då och då.

– Inte precis i det här området men lite längre åt nordväst, upp mot Lansjärv. Det är även mycket jordskalv när man kommer ner mot kusten, kuststräckan utanför Luleå upp mot Kalix, säger Björn Lund till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.