Foto: Nasa / Barcroft Usa
 Foto: Nasa / Barcroft Usa

Jorden kommer darra i krock med svart hål

Publicerad

Jorden kommer inte att gå under om den kolliderar med ett svart hål.

I alla fall inte om det rör sig om ett av de små hål som tros ha skapats strax efter Big Bang.

Men världen kommer att darra som vid en mindre jordbävning.

Forskarna tror att det finns en mängd små primordiala svarta hål i rymden – så små att de inte går att upptäcka från jorden.

Primordiala svarta hål – om de nu existerar – bildades omedelbart efter Big Bang när materien var mycket tät, till skillnad från "vanliga" svarta hål som uppstår när stora stjärnor kollapsar.

Mindre än en atomkärna

Nu har forskare vid Princeton University, enligt The Astrophysical Journal, gjort datorsimuleringar för att se vad som skulle hända om ett litet primordialt svart hål kolliderade med jorden, uppger sciencemag.org.

Men det verkar inte vara någon större fara på taket.

Hålet kommer att vara mindre än en atomkärna och passerar troligen igenom jorden på omkring en minut, med en hastighet på flera hundra kilometer per sekund.

Litenheten till trots, så kommer en jordbävningsliknande rörelse i storleksordningen av en fyra på Richter-skalan att uppstå när det hålet tränger ut på andra sidan jorden. Och dess vikt kommer att vara minst flera miljarder ton, skriver TT.

Händer mycket sällan

Ett större primordialt svart hål skulle orsaka en större skakning – men de tros vara mycket mer sällsynta.

Risken för att jorden ska kollidera med ett primordialt svart hål är dock inte så stor – troligen går det några miljoner år emellan krockarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag