Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jorden kommer darra i krock med svart hål

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nasa / Barcroft Usa

Jorden kommer inte att gå under om den kolliderar med ett svart hål.

I alla fall inte om det rör sig om ett av de små hål som tros ha skapats strax efter Big Bang.

Men världen kommer att darra som vid en mindre jordbävning.

Forskarna tror att det finns en mängd små primordiala svarta hål i rymden – så små att de inte går att upptäcka från jorden.

Primordiala svarta hål – om de nu existerar – bildades omedelbart efter Big Bang när materien var mycket tät, till skillnad från "vanliga" svarta hål som uppstår när stora stjärnor kollapsar.

Mindre än en atomkärna

Nu har forskare vid Princeton University, enligt The Astrophysical Journal, gjort datorsimuleringar för att se vad som skulle hända om ett litet primordialt svart hål kolliderade med jorden, uppger sciencemag.org.

Men det verkar inte vara någon större fara på taket.

Hålet kommer att vara mindre än en atomkärna och passerar troligen igenom jorden på omkring en minut, med en hastighet på flera hundra kilometer per sekund.

Litenheten till trots, så kommer en jordbävningsliknande rörelse i storleksordningen av en fyra på Richter-skalan att uppstå när det hålet tränger ut på andra sidan jorden. Och dess vikt kommer att vara minst flera miljarder ton, skriver TT.

Händer mycket sällan

Ett större primordialt svart hål skulle orsaka en större skakning – men de tros vara mycket mer sällsynta.

Risken för att jorden ska kollidera med ett primordialt svart hål är dock inte så stor – troligen går det några miljoner år emellan krockarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.