Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jorden kan vara på väg mot ny köldchock

Nu kan jorden vara på väg mot en ny köldchock, enligt ryska vetenskapsmän.
Foto: John Mcconnico

För många är istiden något som bara existerar på film.

Men nu kan jorden vara på väg mot en ny köldchock - om 25 år.

Det var över 150 år sedan senast.

Men enligt ryska vetenskapsmän borde jordens befolkning nu börja förbereda sig för betydligt kallare tider, skriver Daily Mail.

Ny klimatforskning pekar på att solens aktivitet minskar tillfälligt varje 200 år. Det innebär att jorden plötsligt drabbas av en period med betydligt kallare temperaturer där medeltemperaturen kan sjunka med flera grader.

Senaste gången en sådan köldvåg svepte in över planeten var mellan 1650 och 1850 - en period som kallades för "lilla istiden."

"Solens aktivitet börjat minska"

Och nästa period väntas börja mellan 2030 och 2040 samt pågå i 250 år.

– Bevisligen har solens aktivitet börjat minska och vi det kan bli så att vi sikta mot en köldperiod som varar i 200-250 år, säger Juri Nagovitsjn, researcher vid Pulkovoobservatoriet till Daily Mail.

Trots det finns det ett glädjebesked.

– Det kommer inte att vara fullt lika kyligt som det blev under sena 1600-talet, säger Vladimir Kotlyakov vid ryska vetenskapsakedemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.