Nu kan jorden vara på väg mot en ny köldchock, enligt ryska vetenskapsmän. Foto: John Mcconnico
Nu kan jorden vara på väg mot en ny köldchock, enligt ryska vetenskapsmän. Foto: John Mcconnico

Jorden kan vara på väg mot ny köldchock

Publicerad

För många är istiden något som bara existerar på film.

Men nu kan jorden vara på väg mot en ny köldchock - om 25 år.

Det var över 150 år sedan senast.

Men enligt ryska vetenskapsmän borde jordens befolkning nu börja förbereda sig för betydligt kallare tider, skriver Daily Mail.

Ny klimatforskning pekar på att solens aktivitet minskar tillfälligt varje 200 år. Det innebär att jorden plötsligt drabbas av en period med betydligt kallare temperaturer där medeltemperaturen kan sjunka med flera grader.

Senaste gången en sådan köldvåg svepte in över planeten var mellan 1650 och 1850 - en period som kallades för "lilla istiden."

"Solens aktivitet börjat minska"

Och nästa period väntas börja mellan 2030 och 2040 samt pågå i 250 år.

– Bevisligen har solens aktivitet börjat minska och vi det kan bli så att vi sikta mot en köldperiod som varar i 200-250 år, säger Juri Nagovitsjn, researcher vid Pulkovoobservatoriet till Daily Mail.

Trots det finns det ett glädjebesked.

– Det kommer inte att vara fullt lika kyligt som det blev under sena 1600-talet, säger Vladimir Kotlyakov vid ryska vetenskapsakedemin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag