Klimatskeptiker talar om en paus i den globala uppvärmningen. En ny och omfattande federal studie från USA säger att de har fel. Foto: Cornelia NordströmKlimatskeptiker talar om en paus i den globala uppvärmningen. En ny och omfattande federal studie från USA säger att de har fel. Foto: Cornelia Nordström
Klimatskeptiker talar om en paus i den globala uppvärmningen. En ny och omfattande federal studie från USA säger att de har fel. Foto: Cornelia Nordström
Foto: Jan DüsingFoto: Jan Düsing
 Foto: Jan Düsing

Jorden blir bara varmare och varmare

Publicerad

Klimatskeptiker talar om en paus i den globala uppvärmningen.

En ny och omfattande federal studie från USA säger att de har fel.

– Om något så har temperaturerna stigit snabbare de senaste 15 åren än de senaste 65, säger klimatologiprofessorn Mark Maslin.

Någon paus är det inte tal om. Den globala uppvärmningen visar inte ens några tecken på att sakta ner, enligt det statliga amerikanska vetenskapsorganet National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

– Den här viktiga omanalysen pekar på att det aldrig var någon paus i den globala uppvärmningen, säger Mark Maslin, professor i klimatologi vid University College London.

Global värmetopp

Forskare har länge varnat för att användningen av fossila bränslen trycker ut stora mängder växthusgaser i atmosfären, vilket bland annat bidrar till stigande temperaturer, smältande polarisar och förhöjda vattennivåer.

Efter en global värmetopp 1998 följde några kyligare år, vilket födde och gödde teorier om att den globala uppvärmningen stagnerade – även om 2005, 2010 och 2014 var varmare än 1998.

– En hel industri har byggts av klimatskeptiker på premissen att det för närvarande är paus i den globala uppvärmningen, säger Mark Maslin.

Men inget i den enorma mängd information som NOAA samlat ihop tyder på att jordens temperaturhöjning bromsat in under 2000-talet.

"Snarare har uppvärmningstakten under de första 15 åren av det 21:a århundradet varit minst lika hög som under andra hälften av det 20:e århundradet", står det i studien.

Värmerekord väntar

NOAA har analyserat "uppdaterade och korrekta temperaturobservationer gjorda vid tusentals väderstationer på land och på lika många skepp och bojer till havs" världen över. Metoden och resultatet får beröm i forskningsvärlden, men inte odelat.

– Jag tror inte att den här studien blir sista ordet i det här komplexa ämnet, säger Piers Forster, professor i klimatförändringar vid Leeds universitet.

2014 var det varmaste året i jordens moderna historia. 2015 är på god väg att slå det rekordet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag